Yabancı yatırımcı seçim sonrasını bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yabancı yatırımcı seçim sonrasını bekliyor
Doviz.com
07.11.2023 10:35

Yabancı yatırımcı, son 4 yılda 70 milyar dolarlık çıkış yaptığı Türkiye piyasalarına uzmanların ifadesiyle yeniden giriş için fırsat kolluyor. Uzmanlar ayrıca seçim sonrası dönemin yabancı girişi için kritik olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası politikaları, 400 baz puanın altına inen CDS (kredi risk primi) ve tahvil faizlerinde normalleşme uzmanlara göre yabancının gelişi için kapıyı aralarken aynı zamanda 2024’te Türkiye’nin pozitif ayrışabileceğine de işaret ediyor.

İLGİLİ HABER Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesinde Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Peki, döviz kurları yeni haftaya nasıl başladı? İşte detaylar..

Ekonomim'den Şebnem Turhan'a konuşan TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise yabancı yatırımcının olumlu raporlarının henüz girişlerde görülmediğini belirterek, “Kaldı ki bazı jeopolitik gelişmelerde bizim tavrımız çok net olmadığı için, farklı açıklamalar geldiği için yabancı yatırımcının girişi gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere kadar zor görünüyor. Çünkü yabancı yatırımcının kafasında ister istemez seçime kadar bu ekonomi politikalarının devam edeceği fikri var ancak seçim sonrasında ne olacağına yönelik politikalarda değişiklik olur mu konusunda aklında soru işaretleri var. O nedenle görünen o ki olumlu raporların gelmesi içidir, ancak yabancının net şekilde giriş yapması da 2024 seçimleri sonrasında uygulanan para politikasının devam edip etmeyeceğine bağlı” değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, 2024'ün ikinci yarısından itibaren pozitif ayrışabilir"

Ekonomist İnanç Sözer de Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyonun kalıcı bir şekilde geride kalmasını sağlayacak politika adımlarının seçimlerden sonra hayata geçirilmesi ile yabancı yatırımcıların Türkiye’yi yeniden radarlarına aldığına şahit olunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Jeopolitik gerginliklere rağmen Türkiye’de izlenen dış politika ve siyasi iradenin de makroekonomik istikrarı sağlamaya odaklanması bu süreci oldukça pozitif etkiliyor. Yurt dışı borçlanmalardaki ilgi şimdiden sınırlı da olsa likiditenin sağlandığına işaret etse de, kayda değer yabancı girişinin ancak önümüzdeki yılın ortasından itibaren başlayacağı kanaatindeyim. TCMB’nin faiz artırımlarında yaptığı sıkılaştırmayı anlamlı bir şekilde faiz dışı araçlarda da yapması ve eşgüdümlü olarak enfl asyon hedefini de halihazırdaki yüzde 5,0’ten kredibilite sağlayacak tutarlı bir seviyeye kadar yükseltmesi yatırımcılara güven aşılama noktasında bence kısa vadede yapılması gereken en önemli adımlar… Kısa vadede geçmişin faturaları ve küresel çapta beklenen resesyonun etkileri yatırımcı algısına ve yabancı yatırımcı girişine engel oluştursa da, enflasyonla mücadele konusunda kararlılığımızı artırdığımız müddetçe 2024’ün ikinci yarısından itibaren Türkiye’nin görece pozitif ayrışmasına tanık olabiliriz.”

İLGİLİ HABER TL'nin reel değeri ekimde yükseldi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre reel efektif döviz kuru ekim ayında TÜFE bazında 55,90'a yükseldi.
REKLAMI KAPAT X