
Çinli yapay zeka geliştiricisi DeepSeek, web sitesine yönelik siber saldırılar nedeniyle piyasaya sürdüğü yapay zeka aracına yeni kullanıcı kayıtlarını durdurdu. Şirketin web sitesindeki yapay zeka sunucusu kaldırılıyor ve sayfadaki bilgilendirme notunda "Deep Seek hizmetlerine yönelik büyük ölçekli kötü amaçlı saldırılar nedeniyle hizmet devamlılığı için kayıtları geçici olarak kısıtlıyoruz." ifadesi yer alıyor. Mevcut kullanıcıların uygulamayı kullanmayı sürdürebileceği de belirtiliyor.
Bu kısıtlama yalnızca yapay zeka aracının web'deki sohbet robotu ve API servisiyle sınırlı kalırken, aracın mobil uygulaması ise Çin'de ve dünyanın diğer ülkelerinde aktif durumda ancak bazı bölgelerde mobil uygulamanın yavaşladığı bildirilmekte.
DeepSeek'in Küresel Yükselişi
Çinli geliştirici DeepSeek'in yapay zeka aracı, kısa süre önce ChatGPT'yi geride bırakarak ABD uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulama olmuştu. "R1" adını taşıyan açık kaynak kodlu akıl yürütme modeli, bir sohbet robotuna entegre edilerek kullanıcılara sunuluyor.
Bu model, ABD'li yapay zeka şirketi OpenAI tarafından geliştirilen "o1" modeline kıyasla çok daha düşük maliyetle daha yüksek performans sergilemesiyle küresel teknoloji camiasında büyük ilgiyle karşılandı.
Siber Saldırıların Etkisi ve Pazar Yansımaları
OpenAI'ın "o1" entegre uygulaması 200 dolara satılırken, DeepSeek'in bedava dağıtılması ve açık kaynak kodlu olması, yapay zeka alanında büyük yatırımlar yapan teknoloji şirketlerinin hisselerinde değer kaybına neden oluyor.
Kullanıcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılanan uygulama, siber saldırılar nedeniyle belirli hizmetlerini geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.
Şirketin aldığı bu geçici kararın ardından, sektördeki diğer firmaların nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. DeepSeek, hizmet devamlılığını sağlamak adına çeşitli güvenlik önlemleri alırken, kullanıcılar uygulamanın geleceği konusunda endişelerini dile getirmeye başladı bile.