Kamuya olan borçların yapılandırılmasına ilişkin kanunun yürürlüğe girmesinin ardından trafik cezası borçlarının nasıl ödeneceği gündeme geldi. İşte trafik cezası borçlarının nasıl ödeneceği ve detayları...
Yapılandırılan trafik cezalarında peşin ödemeyi tercih edenlere hem ana parada hem enflasyon farkında indirim yapılacak. Buna göre, 4 bin 538 TL'lik borç, 1871 TL'ye inecek.
31 Mayıs'a kadar yapılandırmaya başvuranların borcundaki gecikme faizi silinip bunun yerine Yİ-ÜFE hesaplanacak. Peşin ödemeyi seçenler Yİ-ÜFE tutarının da yüzde 90'ını ödemeyecek. 48 aya varan taksit imkanından yararlanılması halinde ise ana para ve Yİ-ÜFE'den oluşan borca belirlenen katsayı eklenecek.
Yasa, trafik cezaları da dahil idari para cezalarında peşin ödemelerde ikinci bir indirim imkanı daha sunuyor. Eğer borç 30 Haziran'a kadar peşin ödenirse, para cezasının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.
Hangi alacaklar silinecek?
Ayrıca bu yapılandırma düzenlemesinde öncekilerden farklı bir olanak da sağlandı. Vergi, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olduğu halde 1 Ocak itibarıyla ödenmemiş ve tüm tahsil daireleri itibarıyla asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında bulunanların tahsilinden vazgeçilecek. Bunun için ise başvuru gerekmeyecek.
2 bin liranın altındaki borçlara dikkat
Vergi daireleri tarafından tahsil edilen borçların 2 bin liranın altında kalması halinde, tahsilinden vazgeçilecek. Bir alacağın tahsilinden vazgeçilebilmesi için vadesinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce dolması, 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla her bir borçlu adına tahakkuk ettiği halde ödenmemiş anapara ve gecikme cezası şeklindeki borçların toplamının tüm vergi daireleri itibarıyla 2 bin lirayı aşmaması şartı bulunuyor. Örneğin; X vergi dairesine gecikme zammı/ faiz dahil 197,60 lira damga vergisi ve 376 lira trafik idari para cezası olmak üzere toplam 573,60 lira borç var ise bu borç 2 bin liranın altında olduğundan başka borç yoksa silinecek.
Mahkeme süreci devam ediyorsa
Bir başka örnekte ise bir sürücünün kesilen cezaya itiraz için mahkemeye başvurduğu ve yasa çıktığında mahkemenin devam ettiğine dikkat çekiliyor. Buna göre; 8 Eylül 2021 tarihinde 2 bin 698 lira ceza alan kişi, 1 hafta sonra dava açmış. Davası halen sürerken bu yapılandırma düzenlemesi devreye girmiş. Bu kişi 31 Mayıs 2023 tarihine kadar davadan vazgeçer ve konudaki dilekçeyi ilgili emniyet birimine verirse yapılandırmadan yararlanacak. Bu durumda ise ceza anaparasının yarısı (yüzde 50’si) silinecek. Yine az bir enflasyon farkı eklenecek. 2 bin 698 lira ceza anaparası artı biriken 2 bin 428 lirayla toplam 5 bin 126 liraya çıkmış olan borç, 1.531 liraya inecek. Böylece tahsilinden vazgeçilmiş tutar 3 bin 777 lirayı bulacak.
Dava sürücü lehine ise yüzde 10 düşecek
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın rehberinde yer alan bir başka örnekte ise mahkeme, 3 bin 836 liralık trafik cezasının iptal talebine ilişkin açtığı davada söz konusu kişiyi haklı bulmuş. Ancak ilgili emniyet müdürlüğü bu kararı bir üst yargıya taşımış. Yine bu durumdaki vatandaş yapılandırmadan yararlanırsa daha çok indirim alıyor. Daha açık bir ifadeyle trafik cezasının sadece yüzde 10’u ile bu tutara isabet eden enflasyon farkı ödenecek. 3 bin 836 liranın yüzde 10’u 383,60 lira, enflasyon farkı ise 23 lira. Yani devlet borç artı faizle 5 bin 370 lirayı bulan alacağından sadece 406 lira 60 kuruşu tahsil edecek.
Tıklayın: Vergi affına yönelik paket Resmi Gazete'de yayımlandı: 2 bin TL'nin altındaki borçlar silinecek