Yediemin araçlarının satışı kolaylaştırıldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yediemin araçlarının satışı kolaylaştırıldı
Doviz.com
09.11.2024 17:42

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi kapsamında yapılan değişiklikle, trafikten men edilerek alıkonulan araçlardan yediemin otoparklarında bulunup da sahipleri tarafından teslim alınmayan veya sahiplerine ulaşılamayan araçların satış usulünün kolaylaştırıldığını açıkladı.

Kamuoyunda "9'uncu Yargı Paketi" olarak bilinen düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na eklenen yeni düzenleme ile, yediemin otoparklarındaki terkedilmiş araçların satışına ilişkin prosedürler de daha hızlı ve pratik bir hale getirildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise 9. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenlemelere atıfta bulunarak, şu ana kadar 15 bin 259 aracın tasfiyesinin tamamlandığını, 4 bin 14 aracın ise tasfiye sürecinin devam ettiğini söyledi. Bakan Tunç, yeni düzenleme ile bu sürecin daha da kolaylaşacağının altını çizdi.

Yeni yasa ile neler değişti?

Yeni yasa ile trafikten men edilerek alıkonulan araçlardan yediemin otoparklarında bulunup da sahipleri tarafından teslim alınmayan veya sahiplerine ulaşılamayan araçların satış usulü kolaylaştırıldı.

Satılamaz ifadesi kaldırıldı

Eski düzenlemede, yediemin otoparklarında bekleyen araçların sicilinde yer alan 'satılamaz', 'devredilemez', 'haciz ve ihtiyati haciz' ile 'rehin gibi şerhler' sebebiyle satış işlemleri kısa sürede tamamlanamıyordu. Yeni düzenleme ile bu ifadeler yasadan çıkarıldı.

Borçtan “ari” olacak

Yeni dönemde işlem yapılacak aracın tanıtımına yarayan şasi veya motor seri numaralarının bulunmaması durumunda ise bu eksiklikler satış işlemini gerçekleştirecek kurum tarafından tamamlanacak ve araç satışa hazır hâle getirilecek.

Satış konusu aracın vergi, ceza veya prim gibi borçları ise satıştan önceki sahibine ait olacak. Aracın mülkiyeti satın alan kişiye böylelikle bütün borç ve yüklerinden ari (arınmış) olarak geçecek.

Hak sahibine 5 yıl süre

Araçların satışlarının kolaylaştırılması ile hem bu araçların ekonomik değerlerini yitirmesinin hem de hak sahiplerinin daha fazla mağdur olmasının önüne geçilecek. Yeni düzenlemeye göre satıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde müracaat hâlinde nemalarıyla birlikte bu satıştan elde edilen para ise hak sahiplerine ödenecek. Beş sene içinde herhangi bir müracaatın olmaması hâlinde söz konusu bedeller Hazine’ye irat (gelir) kaydedilecek.

İLGİLİ HABER İstanbul'da yediemin otopark ve araç çekme ücretleri %13 zamlandı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, yediemin otopark ve araç çekme ücretlerine yüzde 13 zam yapılmasına karar verildi.

E-ihale sürecinde yeni dönem

Öte yandan son dönemlerde artan elektronik ihalelerde de yeni bir uygulamaya geçildi. Buna göre yeni dönemde, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışta teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halde 1000 Türk lirasından az olamayacak.

Açık artırma süresinin son 10 dakikası içinde yeni bir teklifin verilmesi halinde ise açık artırma 3 dakika uzatılacak. Uzama süresi içinde yeni bir teklif verilmesi halinde açık artırma süresi her yeni teklifin verilmesinden itibaren 3 dakika uzatılacak. Son uzama süresi içinde yeni bir teklif verilmezse mal en yüksek teklif verene ihale edilecek.

Uzama sürelerinin toplamı da bir saati geçemeyecek. Bir saatlik süre Adalet Bakanlığının kararıyla kısaltılabilecek, uzatılabilecek veya kaldırılabilecek ve bu kararlar Bakanlığın resmi internet sitesinde duyurulacak.

REKLAMI KAPAT X