Yedieminlerdeki 14 bin araç satışa çıkıyor: Satılamayanlar da satılabilecek

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yedieminlerdeki 14 bin araç satışa çıkıyor: Satılamayanlar da satılabilecek
Doviz.com
11.07.2025 11:40

Yediemin otoparklarında uzun süredir bekleyen ve sayısı 14 bini bulduğu tahmin edilen araçların satışına ilişkin yeni düzenlemelerle birlikte, bu araçların ekonomiye hızlı biçimde kazandırılması hedefleniyor.

9. Yargı Paketi ile Başlayan Süreç, Tebliğ ile Hız Kazandı

Adalet Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan 9. Yargı Paketi kapsamında, trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan ya da aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulleri yeniden düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da sürece dair yayımladığı tebliğle satış işlemlerinin uygulama esaslarını netleştirerek süreci ivmelendirmiş oldu.

Yeni düzenlemeyle birlikte, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının merkez ve taşra trafik birimleri tarafından trafikten men edilen araçların sahiplerine yazılı bildirim yapılacak.

Bu araçlardan, trafikten men edildikleri tarihten itibaren 6 ay boyunca teslim alınmayan veya aranmayanlar, il düzeyinde çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlükleri; ilçe düzeyinde ise milli emlak müdürlükleri aracılığıyla satışa çıkarılacak.

Satış öncesinde, araç sahiplerinin adresleri biliniyorsa bu kişilere ayrıca bildirimde bulunulacak.

Hurda Olanlar Lisanslı Firmalara, Diğerleri İdare Eliyle Satılacak

Satış işlemleri başlamadan önce görevlendirilecek makine mühendisleri tarafından araçlara ilişkin teknik değerlendirme raporu hazırlanacak.

Bu rapora göre hurda niteliğinde olduğu tespit edilen araçlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen asgari bedel üzerinden ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş firmalara pazarlık usulü ile satılacak.

Hurda kapsamında değerlendirilmeyen araçların satışı ise ilgili idare tarafından gerçekleştirilecek.

Satış işlemi sonucunda, aracın teknik özelliklerini içeren cins, marka, model, tip, renk, motor ve şase numarası gibi bilgiler ile birlikte, aracı satın alan kişinin kimlik ve adres bilgilerini içeren resmi bir satış belgesi düzenlenecek.

Şerhler Silinecek, Mülkiyet Temiz Bir Şekilde Devredilecek

Satışı yapılan araçların üzerinde bulunan “satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin” gibi şerhler kaldırılacak.

Satıştan önce araca ilişkin vergi, ceza veya prim gibi borçlar aracın eski sahibine ait olacak ve aracın mülkiyeti, tüm borç ve yüklerinden arındırılmış şekilde yeni sahibine geçecek.

Satış tutarı, alacaklıların alacağını karşılıyorsa bu kişiler arasında paylaştırılacak. Geride kalan bir bakiye olması durumunda araç sahibine tebligat yapılarak, bir ay içerisinde başvurulması halinde kalan miktarın kendisine ödeneceği bildirilecek.

Araç satışı sonrası hesapta kalan miktara 5 yıl boyunca kimse başvurmazsa, bu tutar doğrudan Hazine’ye gelir olarak aktarılacak.

"Türkiye Genelinde 14 Bin Araç ve 50 Milyar Lira Potansiyel"

Ankara Yediemin, Otopark ve Çekici İşletmeleri Dernek Başkanı Rasim Uluç, yediemin otoparklarında bekleyen araçların çoğunlukla sahipsiz, kazaya karışmış veya üzerlerinde haciz, rehin ve ipotek bulunan araçlar olduğunu belirtti. Bu nedenle mevcut sistemde bu araçların satışının 6 ay içinde yapılamadığını vurguladı.

Araçların yıllarca otoparklarda beklediğini aktaran Uluç, yapılan yasal düzenleme ile birlikte satışın önündeki engellerin kaldırıldığını ifade etti. “Yapılan düzenlemeyle, araçlar üzerine haciz, rehin, ipotek gelse bile yeni sahibine bunlardan ari olarak satılacak, üzerinde yakalama kararı olmayan ve otoparklarda 6 aydır bekleyen araçların satışı hızla yapılabilecek. Türkiye genelinde bu durumda 14 bin araç bulunduğunu ve bunların satışından yaklaşık 50 milyar lira gelir elde edilmesini öngörüyoruz. Araçlar satıldıktan sonra devlet de motorlu taşıtlar vergisini alacak. Yani satıştan elde edilen gelir vergi, otopark ve emanet hesaba aktarılarak araç sahibine gidiyor. 5 yıl içinde kimse bu hesaptan parayı gelip almazsa, bu miktar otomatikman hazineye 'gelir' kaydediliyor.” ifadelerini kullandı.

Uluç, bu araçların geri dönüşüm açısından da büyük bir potansiyel taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bir arabada koltuklar hariç tüm materyaller geri dönüşümde kullanılıyor. Motor bloku, bakır teller, camlar tekrar kullanabiliyor. Bu araçlar geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılabilecek. Artık sanayinin hammadde ihtiyacı için yurt dışından hurda araç ithal etmek durumunda kalmayacağız. Bu düzenlemeyle hem ekonomi, sanayi, kamu, tüketici ve çevre kazanacak hem de araç sahibi söz konusu aracından bir an önce kurtulmuş olacak.”

REKLAMI KAPAT X