Yellen: Kademeli Faiz Artışına Devam

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yellen: Kademeli Faiz Artışına Devam
Doviz.com
30.11.2017 12:14

Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü son kez Capitol Hill’de Ortak Ekonomik Komite’ye ekonominin genel durumuyla ilgili sunum yaptı. Yellen konuşmasında “ekonomi beklentilere paralel olarak iyileşmeyi sürdürdüğü için Fed’in kısa vadeli faizleri kademeli olarak artırmaya devam edeceğini” belirtti.

Önceden hazırlanan konuşma metnine bağlı kalarak yaptığı sunumda  Yellen, ekonominin 2017’nin ikinci yarısındaki  performansı ve  daha fazla sayıda insanı iş gücüne kazandıran, son 17 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı ile ilgili pembe bir tablo çizdi. 

“İşsizlik oranı çok düşük olmasına rağmen istihdam piyasasının veya ekonominin aşırı ısınmadığını ve  ücret artışlarının düşük seyrettiğini,” vurgulayan Yellen  “tüketici fiyatlarındaki  artışın düşük seyretmesinin geçici faktörlerden kaynaklandığını ve bu faktörler ortadan kalktığında enflasyonun %2 civarında istikrara  kavuşacağını ” belirtirken “enflasyonun düşük seyretmesinin altında daha kalıcı bir sebep olabileceğinin” de altını çizdi.

Yellen komite üyelerinin vergi reformu ile ilgli sorularını cevaplandırırken kurumsal vergi oranlarının düşürülmesinin ücret seviyelerini yükselteceği iddiasına karşı Yellen “aradaki bağlantının yeterince kuvvetli olmadığını, şirketlerin, vergiden artan ekstra kaynağı öncelikle yatırıma ve  verimliliği artırmaya harcamaları gerektiğini” savunarak  “yeterince güçlü olmayan bu etkilerin  ekonomik verilere bakılarak görülmesinin  çok zor olduğunu”belirtti.

Yellen sıklıkla, eğitimin iyileştirilmesi ve yatırımları ve yeniliği artıracak politikalar gibi reformlar yapılarak ekonominin büyüme kapasitesini artırılacağına inandığını belirtti. 

"Ekonomik genişlemenin sektörler ve hatta global ekonominin geneline yayıldığını" belirten  Yellen bir sonraki faiz artışının zamanlaması konusunda bir yorum yapmadı ancak " enflasyon yükseldiğinde hızlı faiz artışı yaparak durgunluğa davetiye çıkarmak yerine istihdam piyasasının sürdürülebilir bir çizgiye getirilmesini tercih ettiğini” belirtti.   

REKLAMI KAPAT X