Yeni borç yapılandırma paketinde son gün ne zaman?: Yapılandırma kapsamındaki borçlar neler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yeni borç yapılandırma paketinde son gün ne zaman?: Yapılandırma kapsamındaki borçlar neler?
Doviz.com
10.05.2023 13:08

14 milyon kişinin 362 milyar liralık borcunu ilgilendiren 'borç faizlerinde indirim' ve 'ceza affı' için 31 Mayıs’a kadar başvuru yapılabilecek. Peki yapılandırma kapsamındaki borçlar neler? İşte detaylar...

14 milyon insanı ilgilendiren, 12 Mart tarihli Resmi Gazete kararına göre, 31 Aralık 2022’den önce doğan vergi ve prim borçları ile başvuru tarihine kadar tebliğ edilen idari para cezaları yapılandırılabilecek.

Bu kapsamda trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları, öğrenim ve katkı kredisi borçlarını yapılandırmak için 31 Mayıs’a kadar başvuru yapılabilecek. Köprü ve otoyol kaçak geçişleri yapılandırma kapsamında olacak. İlk taksit ile peşin ödemeler 3 Temmuz’a kadar yapılacak.

Farkın %90’ı silinecek

Yasayla vergi daireleri tarafından tahsil edilecek olan 2 bin lira altındaki borçlar da silinecek. Yapılandırılan borçların gecikme faiz ve cezaları silinirken, daha düşük bir enflasyon farkı eklenerek 48 ayda ödenmesi de sağlanacak.

Peşin ödeyenlere ise enflasyon farkından yüzde 90 indirim yapılacak.

Trafik cezasını yapılandırıp ilk taksit ödeme tarihi içinde peşin ödeyenlere, ceza anaparası üzerinden yüzde 25 indirim yapılacak. Enflasyon farkının da yüzde 90’ı silinecek.

Kapsamdaki borçlar neler?

31 Aralık 2022 öncesi (bu tarih dahil) askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş cezaları, vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, 12 Mart 2023 tarihi itibarıyla, vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergi dışındaki diğer amme alacaklarından takip için vergi dairelerine intikal edenler (ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları, adli para cezaları gibi) için başvuru yapabilecek. Daha önceki yapılandırmaya başvuranlar da bu yapılandırma fırsatından yararlanabilecek.

Biriken borçlar nasıl öğrenilecek?

Trafik, öğrenim kredisi, vergi gibi birçok borcu e-Devlet uygulamasına veya internet vergi dairesine giriş yaparak öğrenilebilecek. Bunun için ise TC kimlik numarası ve şifre yeterli olacak.

REKLAMI KAPAT X