Bitcoin’de kırılım hangi yöne doğru olacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin’de kırılım hangi yöne doğru olacak?
Emre Buruk
07.05.2021 15:34

Son yazımda Bitcoin’in ve Altcoinlerin fiyatlanması ile ilgili belirttiğim iki ayrı senaryo vardı. Bu senaryolar arasında Altcoinler için olumlu görülebilecek senaryo gerçekleşti ve birçok Altcoin rekor üzerine rekor kırmaya devam etti. Bitcoin fiyatlanmasının görece yatay bir seyir izlemesi ve 13 Mart’ta 13 Mart’ta 62.85 seviyelerindei Bitcoin dominansının 45.30 seviyelerine kadar düşmesi, Bitcoin’den Altcoinlere yüksek miktarda sermaye akışı olduğunu ortaya koydu. Bu sermaye akışıyla birlikte yeni zirvelere imza atan Altcoinler için Bitcoin fiyatlanması ve Bitcoin dominansı büyük önem arz etmeye devam ediyor. Bitcoin’de özellikle haftalık kapatmanın kritik önem arz ettiği bu günlerde 53.000 ABD Doları ve 50.000 ABD Doları altındaki fiyatlanmaların düşüş trendinin başlangıcı için işaret fişeği olarak değerlendirilebilir.

Dün akşam bir televizyon programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan, Bitcoin ve kripto paralar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, pandemi süreci ile kripto varlıklara olan yönelimin yüksek derecede arttığını, bunun sadece Türkiye’de değil dünyada da bu şekilde olduğunu vurguladı. Bakan, Avrupa Birliği’nin kripto varlık düzenlemeleri konusunda bir taslak metin hazırladığını, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerekli hazırlıkların yapıldığını vurguladı. Bu süreçte kripto para yatırımcılarının, Türkiye’de planlanan ve açıklanan regülasyonlar ile ilgili detaylı bilgi edinmesi ve gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor.

Bitcoin

ABD merkezli varlık yönetim şirketi Stone Ridge, ABD bankalarının müşterine bu yıl içinde Bitcoin yatıırmı hizmeti vereceği tahmin ediliyor. New York merkezli şirket, bu yıl içerisinde yüzlerce bankanın müşterilerin Bitcoin alım, satım ve saklama hizmeti vermeye başlayacağını öngörüyor. Bu uygulamaya karşı çıkan bazı bankalar olduğu ancak bu bankaların görece küçük bankalar olduğu belirtildi. Bu gelişmenin kripto para piyasalarını orta ve uzun vadede olumlu etkileyebileceği öngörülüyor.

JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, 6 Mayıs tarihli görüşmesinde kripto para sektörünü yakından takip ettiğini ve regülatörlerşn de bunu yapması gerektiğini belirtti. Kripto para piyasasının toplam piyasa değerinin 5 trilyon dolara ulaşabileceğini belirten CEO, asıl sorunun bu seviyeye gelindiğinde başlayabileceğini belirtti. Dimon BTC’yi benimsemediğini ve BTC hayranı olmadığını vurgularak Bitcoin ve kripto paraların geneli ile ilgili dünya çapında uygulanması gereken bir regülasyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bitcoin, an itibari ile 20 günlük hareketli ortalaması olan 54.742 seviyesinin üzerinde ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 56.706 ABD dolar seviyelerinin üzerinde 56.833 ABD doları seviyelerinde  işlem görüyor. Günlük bazda RSI(14) değeri 51,004 ve STOCHRSI(14) değeri ise 84,105 seviyelerinde olumlu olarak görülmektedir. Kısa vadede Bitcoin için önemli destek seviyeleri 51.941/53.617/55.011; önemli direnç seviyeleri ise 58.082/59.758/61.152 olarak öngörülmektedir.

Ethereum

Aylardır rekor üzerine rekor kıran ve paylaştığım dirençleri bir bir kırmayı başaran Ethereum, Ethereum 2.0 gelişmeleriyle birlikte daha çok ilgi görmeye devam ediyor.1368 mevduat sahibinin daha 32’den fazla Ethereum(ETH) hissesini, Ethereum 2.0 sözleşmesine kilitleyerek 2.0 mevduat sözleşmesine katıldığı beirtiliyor. Son dönemdeki kurumsal yatırımın artmasıyla direnç seviyelerini hacimli şekilde kıran Ethereum Bitcoin dominansının düşmesinde önemli bir etken olarak görülüyor. Piyasa değeri 400 milyar doların üzerine çıkan Ethereum’un 3.500 ABD Doları direnci ile mücadelesi ve 3.000 ABD Doları seviyesini destek olarak kullanabilmesi çok önemlidir. Bitcoin dominansının ciddi miktarda geri çekilmesinin ardından Bitcoin’de gerçekleşebilecek olası bir düşüşün başta Ethereum olmak üzere tüm Altcoinlere olumsuz etki edebileceği kripto para yatırımcıları tarafından dikkate alınmalıdır.

An itibariyle 3.460 seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Ethereum, 20 günlük hareketli ortalaması olan 2.747 ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 2.289 seviyesinin üzerinde hareketine devam etmektedir. Hareketli ortalamalar ile fiyat arasındaki mesafenin açılması Ethereum’da bir düzeltme hareketinin gerçekleşebilmesini gözler önüne sunuyor. Günlük bazda RSI(14) değeri 75,766 ve STOCHRSI(14) değeri 78,046 olarak görülüyor. Önemli destek seviyeleri 2.977/3.199/3.374 olarak görülürken, önemli direnç seviyeleri ise 3.521/3.600/3.711 olarak görülebilir.

REKLAMI KAPAT X