Yeşil pasaportlu EYT’liye yönelik yeni düzenleme

Okuma Süresi: 1 Dakika
Yeşil pasaportlu EYT’liye yönelik yeni düzenleme
Doviz.com
13.04.2023 12:06

İhracatçılara verilen yeşil pasaportta EYT'liler için düzenlemeye gidildi. Buna göre, yeniden işe giren EYT’li çalışanın yeşil pasaport hakkını kaybetmesinin önüne geçildi.

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı yazıya göre, ihracat tutarı belirli bir sınırın üzerinde olan şirketlerin sahip, ortak, yetkilileri ve çalışanlarına, hususi damgalı (yeşil) pasaport verildiği hatırlatılarak, EYT yasasından yararlanan şirket personelinin de bu açıdan incelendiği belirtildi.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre ise EYT kanunu kapsamında emekliye ayrılan kişiler, ihracatçı firmanın sahibi ya da ortağı değilse ve yeşil pasaportunu “firma çalışanı” olarak almışsa, emeklilik için işten çıkış yapmaları halinde pasaport hakkını yitirecek.

Ancak firmaların hususi damgalı pasaport kontenjanından yararlanan kişiler, işten ayrılmalarını takip eden üç iş günü içerisinde yeniden aynı firmada işe başladıklarını ispat ederlerse, pasaportlarını iade etmesine gerek kalmayacak ve pasaportlar kullanıma açık kalacak.

Ancak, emeklilik imkanından yararlanmak için, iş çıkışları yapılan yeşil pasaportlu firma yetkililerinin SGK kayıtlarında işten çıkış bilgilerine yer verilmesi gerekecek.

Pasaport sahipliğinin devamının doğrulanabilmesi, takibinin sağlanması, bildirim süresi istismar edilerek pasaportların amacı dışında haksız kullanımının önlenmesi için bu durumda olan personelle ilgili bildirim yükümlülüğüne önem verilecek.

REKLAMI KAPAT X