Yüksek enflasyon düğün alışverişlerini öne çekti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yüksek enflasyon düğün alışverişlerini öne çekti
Doviz.com
13.04.2023 09:23

Yuva kurmaya hazırlanan birçok çift, yüksek enflasyon ve seçimden sonra fiyatların artacağı beklentisiyle düğün alışverişlerini öne çekmeye başladı.

Ekonomim'den Leyla İlhan'ın haberine göre her yıl 550 binden fazla çiftin evlendiği Türkiye’de düğün sezonu başladı. Deprem nedeniyle düğünlerde ertelemeler olsa da hem enflasyondan hem de seçim sonrası beklenen döviz kurundaki artıştan korunmak isteyen çiftler alışverişi 6 ay öne çekti.

Enflasyonist ortam nedeniyle talep öne çekildi

Piyasada hareketlilikle birlikte düğün paketlerinin de fiyatları artmaya başladı. Fiyatlarda geçen yıla göre ortalama yüzde 50 artış gözlenirken ev kiralama, mobilya, beyaz eşya ve züccaciye giderlerinden oluşan bir düğün paketinin maliyeti 165 bin TL’ye çıktı.

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, deprem ve akabindeki sel felaketleri nedeniyle düğünler ötelenmiş olsa da alışverişin en az 6 ay öncesinden yapılmaya başlandığını söyledi. Enflasyonist ortam nedeniyle talebin öne çekildiğini kaydeden Çalışkan, “Mobilyada artış enfl asyon sepetinin altında ancak artış beklentisi ve seçim sonrası belirsizliği talebi öne çekti. Geçtiğimiz yıllara göre daha hareketli bir dönem geçiyor” diye konuştu. Çalışkan geçen yılın aksine hammadde sıkıntısı çözüldüğü için teslimatta da sıkıntı yaşanmadığını kaydetti.

Fiyatlar hakkında da bilgi veren Koray Çalışkan, bütçeye ve zevke göre değişmekle birlikte oturma, yemek ve yatak odası takımlarından oluşan bir paketin 50 bin TL’den başlayıp, milyon TL’lere kadar çıkabildiğini söyledi. Seçim sonrasında herkesin kurda bir hareketlenme beklediğine dikkat çeken Çalışkan, “Kısacası seçim sonrasında mobilyaya zam kapıda. Bu yüzden ihtiyacı ertelemeden, en uygun fiyata alışveriş yapmak için en doğru zamandayız” dedi.

“Ev değiştirmenin maliyeti 50 bin TL’ye çıktı”

23 Nisan’da uygulamaya girecek gümrük vergisi nedeniyle elektrikli küçük ev aletleri satışlarında yoğunluk yaşandığını belirten İSTOÇDER Başkanı Ahmet Acar da “Ayrıca seçimden sonra kurdaki hareketlenme beklentisi de alışverişleri öne çekti” dedi.

Fiyatlara da değinen Acar, “Her şeyin dahil olduğu düğün paketleri minimum 15 bin TL’den başlıyor. Böyle bir fiyatın içerisinde yemek takımı, çatal bıçak takımı ve tost makinesi, çay-kahve makinesi gibi elektrikli küçük ev aletlerinin bulunduğu ürünleri kapsıyor” bilgisini verdi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, geçen yıl ev kiralama, boya badana ve taşınma için yaklaşık 20 bin TL gerekirken, bu yıl bu rakamın 40 ila 50 bin TL’lere çıktığını söyledi.

Tıklayın: Düğün için ortalama ne kadar masraf yapılması gerekiyor?

REKLAMI KAPAT X