Yumurta fiyatları bu yıl Mayıs Çukuru'na erken düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yumurta fiyatları bu yıl Mayıs Çukuru'na erken düştü
Doviz.com
30.04.2024 12:02

Yumurta sektöründe dönemsel olarak piyasanın durgunlaşarak fiyatların düşmesini ifade etmek için kullanılan 'Mayıs Çukuru', bu yıl etkisini erken gösterdi.

Kış aylarına göre kahvaltı alışkanlığının değişmesi ve sürülerin gençleşmesi yumurta fiyatlarının gerilemesine yol açıyor. Bu gelişmelerin etkisiyle her yıl mayıs ayında fiyatlarda yaşanan gerileme ise sektörde 'Mayıs Çukuru' olarak adlandırılıyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon da yumurta fiyatlarındaki gerilemenin bu yıl daha erken görülmeye başladığını belirterek, sektörün son durumunu değerlendirdi.

YUM-BİR'in verilerine göre kafes yetiştiriciliğiyle üretilen ve 1 Ocak'ta tanesi 2,75 liradan üreticiden çıkan büyük boy yumurta, market raflarında tanesi 4, kolisi 120 liradan yerini alırken; 1 Nisan itibarıyla üreticiden aynı özelliklerdeki yumurtanın çıkış fiyatı 1,75, marketlerdeki 30'lu fiyatı da 86 liraya kadar düştü.

İLGİLİ HABER Martta fiyatı en çok artan ve düşenler belli oldu Tüketici fiyatları bazında martta en fazla fiyat artışı yüzde 21,30 ile orta öğretimde, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 10,16 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünlerde görüldü.

"Mayıs çukuru, mayıs kanyonuna dönüştü"

Sektörün üretimi daraltması nedeniyle yumurta fiyatlarının yükseldiğini belirten Afyon, üretimde dengeye ulaştıktan sonra fiyatların tekrar düşüşe geçtiğine dikkati çekti.

Buna göre Afyon fiyatlardaki düşüşe yönelik şunları söyledi:

"Bu çukurun uzunluğu, derinliği sektörün yatırımlarını etkiler. Biz bu mevsimde biraz düşüş öngörüyorduk ama öngörülenin üzerinde olunca biraz daha ileriye dönük yatırımlarımızı düzenlememiz icap ediyor. Bu sene 'mayıs çukurumuz', 'mayıs kanyonuna' dönüştü."

Tavuk eti ihracatına sınırlama getirildi

Ticaret Bakanlığı ise bugün tavuk eti ihracatının yıl sonuna kadar sınırlandırıldığını açıklamıştı. Bakanlık açıklamasına göre tavuk eti ihracatı 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde belirlendi.

İLGİLİ HABER Tavuk eti ihracatına sınırlama getirildi Ticaret Bakanlığı tavuk eti ihracatına sınırlandırma getirdi. Bakanlık açıklamasına göre tavuk eti ihracatı 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı.

 

REKLAMI KAPAT X