Zam tartışmaları bitmiyor: Teknolojide iki şirketten biri 'ara zam' planlıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Zam tartışmaları bitmiyor: Teknolojide iki şirketten biri 'ara zam' planlıyor
Doviz.com
12.07.2024 14:45

Emekli ve asgari ücret zamlarının tartışıldığı son günlerde, özel sektör çalışanları da zam bekliyor. Bu beklenti doğrultusunda teknoloji sektöründe her 2 şirketten biri de çalışanlarına zam yapmayı planlıyor.

Asgari ücrete ara zam olmayacağının netleşmesinin ardından en düşük emekli maaşına yönelik beklentiler gündemdeki yerini koruyor.

Bu kapsamda emekli maaşlarına yönelik iyileştirme için yetkili makamlardan açıklama bekleniyor.

İLGİLİ HABER En düşük emekli maaşı artacak mı?: Gözler Kabine toplantısında NATO toplantısı için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekliye ek zam için “bu işi bitirin” talimatı verdiği ve çalışmaya son hâli verildikten sonra kararı Kabine toplantısında açıklayacağı öne sürüldü.

Emeklilerin beklentilerin ortasında bekleyişte olan bir diğer grup ise özel sektör çalışanları. Bu kapsamda son olarak, Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığıyla hazırlanan 'Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu'nun 2024 yılı ilk yarısına yönelik sonuçlar açıklandı. Rapor sonuçlarında, teknoloji şirketlerinin yüzde 49'unun ara zam yapmayı planladığı, şirketlerin 3'te birinin henüz zam kararı vermezken, ara zam yapmayacağını açıklayan şirketlerin oranının ise sadece yüzde 18'de kaldığı görüldü.

Teknoloji sektöründe ağırlıklı dövizle alınan maaşlar dahi enflasyona karşı ezilirken, raporda araştırmaya katılan teknoloji şirketlerinden her 5'inden 1'inin ücret artışlarında döviz baz aldığı belirtildi.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 18'i çalışanlarına döviz bazlı ödeme yapmaya devam ederken, enflasyondaki yükselişin döviz kurunu geçmesiyle çalışanlarda ücret artış beklentisi yoğunlaştı.

Melon'dan Sure Köse Ulutaş rapora yönelik değerlendirmesinde, "Bu yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 25 civarında olması, şirketlerin ücret politikalarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu. Bu belirsizlik ortamında, çalışanların beklentilerinin de arttığını göz önünde bulundurduğumuzda, işverenlerin durumu daha zor hale geliyor" dedi.

Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen de değerlendirmesinde, "Melon ile bu çalışmayı altıncı defa yürütüyoruz ve son altı senede tüm dünyada yaşam ve çalışma şeklimiz başta olmak üzere, global ve yerel ekonomik konjunktür büyük ölçüde değişimler geçirdi. Geriye dönüp baktığımızda, belki de bu kadar fazla değişimi yakın tarihte görmedik. Kur değişimleri sebebiyle sıklıkla değişmek zorunda kalan ücret artışları, beyin göçü sebebiyle elde tutulması zorlaşan insan kaynağı, Startup’ların yatırım süreçlerinde duraksamalar gibi dertler hayatımıza girdi" dedi.

İLGİLİ HABER İşverenlerin en çok eleman aradığı meslekler açıklandı Bakan Işıkhan, bir ve üzeri çalışanı bulunan 17 bin 181 işletmeyle yapılan görüşmelerde 270 bin 761 açık iş (işveren tarafından talep edilen ve ihtiyaç duyulan eleman) tespit ettiklerini bildirdi. Peki, işverenlerin en çok eleman aradığı meslekler neler? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X