Zamlı emekli aylıkları: Kim ne kadar maaş alacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Zamlı emekli aylıkları: Kim ne kadar maaş alacak?
Doviz.com
17.01.2024 10:24

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren ek zam oranı dün açıklandı. Buna göre emekli maaşları yüzde 5 ek zam ile iyileştirilirken en düşük emekli maaşı da 10 bin TL’ye çıkarıldı. Peki yeni düzenleme sonrasında kim ne kadar maaş alacak? İşte yeni emekli maaş tablosu...

Milyonlarca emeklinin aylığına yönelik ek zam oranı dün belli oldu.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ilave yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşı alt sınırının ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını söyledi.

Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada konuyla ilgili şunları kaydetti:

"SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor. Önümüzdeki temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi aynı oranlarda maaş artışına ulaşacaktır. Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir. Emekli maaşı alt sınırını da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz. Toplam 200 milyar liralık ilave kaynağı da emeklilerimize sunmuş oluyoruz. "

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye yönelik ek zammı ve en düşük emekli maaşını açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılının ilk Kabine toplantısının ardından milyonlarca emeklinin beklediği ek zam oranını ve en düşük emekli maaşını açıkladı.

Emekli maaşlarına yapılan zammın ardından ise herkes yeni maaşını hesaplamaya başladı.

Buna göre yüzde 42,60'lık emekli zammı sonrası yüzde 4’lük ek ödeme dahil yeni tablo şöyle oldu:

📌 Kök maaşı 6000 olan emeklinin ek ödeme dahil maaşı 8898 TL'ye yükselecek. Bu rakam ise en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye çıkarılması sonrasında 10 bin TL’ye çıkarılacak.

📌 Kök maaşı 8000 olan emeklinin ek ödeme dahil maaşı da 11864 TL'ye yükselecek.

📌 Kök maaşı 10000 olan emeklinin ek ödeme dahil maaşı ise 14830 TL'ye yükselecek.

Maaşlar nasıl ögrenilir?

En düşük emekli maaşı alan vatandaşların yeni zamlı maaş hesabı yaparken kafalar ise kök maaşlar sebebiyle karışmaya başladı. Çoğu vatandaş kendi kök maaşını bilmezken, yeni zamlarla birlikte maaşlarını da hesaplayamadı. Kök maaşı bulmak isteyen ve e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını birkaç dakika içinde tespit edebiliyor.

SSK'dan emekli olanlar için e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklanması gerekiyor. Ardından gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 7500 liradan çıkarılması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.

Bağ-Kurluların ise e-Devlet'e girip arama kısmına "4B Emekli Aylığı" yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. Ardından gelen pencerede "4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın" sekmesini tıkladıktan sonra gelen pencerede SGK'ya ait döküm görülüyor. Sayfanın en altında "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan yerin karşısındaki rakamları 7500 liradan çıkarınca kök maaş ek ödeme dahil bulunabiliyor.

Süreç nasıl işleyecek?

Emekli zamları için Meclis'in onayı gerekiyor. Buna göre en düşük emekli maaşı ve refah payı için önce kanun teklifi hazırlanacak ve torba yasaya eklenecek. Ardından kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek. Genel Kurul'da oylanarak yasalaşacak teklif ise daha sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Emeklilere ek zam ne zaman ödenir?

SSK'lı emekliler 17-25 Ocak tarihinde, Bağ-Kur emeklileri 25-28 Ocak tarihi arasında yüzde 37,57 oranında zamlı emekli maaşı ödemesini alacak. Ek zam ve en düşük emekli maaşı için yapılacak düzenlemeler sonrası oluşacak maaş farkları, emekli memurlarda olduğu gibi bu ay içinde ya da şubat ayında belirlenecek bir takvimle SGK tarafından ödenecek. Burada bir hak kaybı söz konusu olmayacak. Ocak farkları yatırıldıktan sonra şubat maaşları ek zamlı yeni oranlardan ödenecek.

REKLAMI KAPAT X