Zirai don nedeniyle gül seraları kurudu

Okuma Süresi: 1 Dakika
Zirai don nedeniyle gül seraları kurudu
Doviz.com
10 Şubat 2026 16:49

Adana'da yaşanan zirai don Sevgililer Günü öncesinde gül rekoltesini düşürürken, piyasadaki çiçek fiyatlarının yüzde 50 oranında artış göstermesine yol açtı.

Geçtiğimiz ocak ayında kent genelinde etkili olan dondurucu soğuklar, seralarında ısıtma sistemi bulunmayan gül üreticilerini zor durumda bıraktı. Don olayının ardından çok sayıda serada ürünler henüz dalındayken kurudu.

Üretimde yaşanan bu keskin düşüş, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde artan taleple birleşince fiyatlar yaklaşık yüzde 50 oranında arttı.

İklim değişikliği ve üretim zorlukları

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise ocak ayındaki kuvvetli zirai donun ısıtma sistemi olmayan seralarda büyük kayba yol açtığını ifade etti.

Doğan, "Gül fiyatları 14 Şubat Sevgililer Günü'nde zirveyi görür ve üreticiler bu üründen para kazanırdı. Sevgililer Günü yaklaşırken bazı üreticimiz para kazanamayacak. Fiyatlar şu anda yüzde 50 arttı ve fiyatların 14 Şubat'ta daha da yükselmesi bekleniyor" dedi.

İklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha belirgin hale geldiğine dikkat çeken Doğan, sera üreticilerinin artık modern ısıtma sistemleri kurmadan üretim yapmasının neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Türkiye yeni yıla zirai don riskiyle giriyor Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ocak ve 2 Ocak gecelerinde Türkiye'nin neredeyse tamamında kuvvetli zirai don yaşanacak.
REKLAMI KAPAT X