ABD Adalet Bakanlığı, Rus kripto borsası Bitzlato'ya el koydu

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD Adalet Bakanlığı, Rus kripto borsası Bitzlato'ya el koydu
Doviz.com
18.01.2023 20:22

ABD Adalet Bakanlığı, Rus kripto borsası Bitzlato'ya karşı icra işlemi başlattığını açıkladı.

Kripto para borsası düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, ABD'den oldukça önemli bir düzenleme adımı geldi. Sektörün en önemli düzenleyici kurumlarından biri olan ABD Adalet Bakanlığı, konuşmasına Rusların yasa dışı kara para aklama işlemi yaptığını tespit ettikleri Bitzlato'ya karşı icra işlemi başlatıldığını duyurarak başladı.

Uzun bir süredir yasa dışı işlem yaptıkları tespit edilen Bitzlato'ya karşı operasyon düzenlediklerini açıklayan ABD Adalet Bakanlığı, uzun süredir işlemleri takip ettiklerini ve yöneticileri göz altına aldıklarını açıkladı. 

Bununla birlikte hem Rus hem Çin kaynaklı birçok suçun arkasında yer aldığı iddia edilen Hydra grubunun da kritik yöneticilerinin yakalandığı belirtildi. 

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Hong Kong'a kayıtlı kripto para borsası Bitzlato'nun Rus uyruklu Üst Yöneticisi Anatoly Legkodymov'un yasa dışı fonları transfer etmekle suçlandığı ve kara para aklamayı önleme dahil ABD'nin düzenleyici önlemlerini karşılayamadığı bildirildi.

Açıklamada, Legkodymov'un dün gece Miami'de gözaltına alındığı ve bugün Florida Güney Bölge Mahkemesinde yargılanacağı belirtildi.

Dünyanın en büyük "darknet pazarı" için çok önemli bir finansal kaynak

Bitzlato'nun narkotik, çalıntı finansal bilgiler, sahte kimlik belgeleri ile kara para aklama hizmetleri için kullanılan, dünyanın en büyük ve en uzun soluklu "darknet pazarı" olarak anılan Hydra için çok önemli bir finansal kaynak olduğuna işaret edilen açıklamada, Hydra kullanıcılarının Bitzlato ile doğrudan veya aracılar aracılığıyla, ABD'li ve Alman yetkililer tarafından Hydra Nisan 2022'de kapatılana kadar 700 milyon dolardan fazla kripto para işlemi yaptığı kaydedildi.

Açıklamada, Bitzlato'nun fidye yazılımı saldırılarından da 15 milyon doları aşkın gelir elde ettiği aktarıldı.

Ayrıca ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada da Bitzlato'ya ilişkin, Rus yasa dışı finansmanıyla bağlantılı olarak "birincil kara para aklama endişesi" olduğu bildirildi.

Bu kapsamda, ABD Hazine Bakanlığı Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN), finans kurumlarının Bitzlato'yu içeren belirli fon aktarımlarını yasakladı.

"Kripto suç ekosistemine önemli bir darbe indirildi"

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Lisa Monaco ise konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, kripto suç ekosistemine önemli bir darbe indirildiğini söyledi.

Karanlık internet olarak da adlandırılan "darknet" ve kripto para biriminin suç amaçlı kullanımına karşı ellerindeki her türlü aracı kullanacaklarını vurgulayan Monaco, "Suçluların ve dolandırıcıların güvenlik güçlerinin erişiminin ötesinde faaliyet göstermeye çalıştıkları kripto para piyasalarındaki güven krizini ele almak için adımlar atıyoruz." dedi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo da Bitzlato'nun Rusya bağlantılı fidye yazılımı grupları için işlemleri birçok kez kolaylaştırdığını belirtti.

Bitzlato'nun Rusya'da cezasız bir şekilde faaliyet göstermesine izin verilen daha geniş bir siber suçlular ekosisteminin parçası olduğunu aktaran Adeyemo, "Bitzlato, Rusya ve Rus yasa dışı finansındaki önemli operasyonları ve bunlarla bağlantısı nedeniyle ABD'nin ulusal güvenliğini, ABD'nin ve uluslararası finans sektörlerinin bütünlüğünü ve dünya çapındaki işletmeleri ile kurumları tehdit ediyor." diye konuştu.

Birçok yasa dışı işlem yaptığı tespit edilen server'lara da yoğun bir çalışma düzenlediklerini belirten New York Doğu Bölgesi’nden temsilciler ve Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, bu alanda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

REKLAMI KAPAT X