ABD ara seçimleri kripto para piyasasını nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD ara seçimleri kripto para piyasasını nasıl etkiler?
Doviz.com
09.11.2022 13:35

Dün gerçekleştirilen ve sayımı devam eden ABD ara seçimlerinden gelecek sonuç, kripto para piyasaları üzerinde çoğu kişinin düşündüğünden çok daha büyük bir etkiye sahip olabilir.

Seçimde şu ana kadar yapılan sayımlar, Temsilciler Meclisi için Cumhuriyetçi Parti'nin önde olduğunu gösteriyor. Beyaz Saray'ın en az iki yıl daha Demokratların kontrolünde kalacağı düşünüldüğünde; Cumhuriyetçiler, Meclis ve Senato'da çoğunluğu sağlayabilirse, ABD önümüzdeki yıllarda daha fazla siyasi tıkanıklıkla karşı karşıya kalabilir.

Kripto paralar için ise bu seçim, hükümetin önemli düzenleyici konuları göz önüne alması açısından oldukça önem taşıyor.

Kripto endüstrisinde, düzenleyici faaliyetlerin 2022 yılının sonuna kadar netlik kazanması bekleniyordu. Ancak mevcut hükümet, kripto paralar için henüz bir düzenleme getirmedi ve bu alanla ilgili planlarını paylaşmadı.

Yılın kalan döneminde, bu beklentiye ilişkin bir plan ortaya çıksa dahi, bu tasarının yıl sonuna kadar Kongre'den geçme ihtimalinin ise çok zayıf olduğu belirtiliyor.

Seçimin sonucunun kesinlik kazanmasıyla ise, Cumhuriyetçilerin meslektaşlarına göre daha olumlu görüşler belirttiği kripto endüstrisi üzerindeki hareketlilik de artabilir. 

Kripto yatırımcılarının ilk kez, 2019 yılında ABD'de kripto varlık alımlarının yasaklanmasını önerdiğinde tanıdığı Demokrat Parti temsilci Brad Sherman, Meclis'teki en önemli kripto eleştirmenlerinden biri olarak, kripto varlıklar için alaycı ifadeler kullanmıştı.

Sherman ve bazı Demokrat Parti temsilcilerinin bu sektörü küçümseyerek göz ardı etmesi ise, sektör üzerinde gerçekleştirilebilecek düzenleyici faaliyetlerin aksamasına sebep olmuştu.

Bu sebeple analistler, Demokrat Parti’nin seçimlerde Kongre’nin kontrolünün kaybetmesinin kripto piyasaları için olumlu bir gelişme olabileceğini belirtiyor.

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bir Kongre'nin ayrıca, bu alanda daha kararlı bir şekilde çalışma yürütebileceğine inanılıyor.

Bazı kaynaklar ise, Cumhuriyetçilerin SEC gibi düzenleyicilere agresif tutumlarını hafifletmeleri yönünde baskı yapabileceğini de iddia ediyor.

Ancak bu beklentilere rağmen, kripto para platformu Binance'in CEO'su Changpeng Zhao’nun (CZ) en büyük rakiplerinden olan FTX'in tamamını satın almak üzere niyet mektubu imzaladıklarını açıklamasının ardından, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) gelişmelerle ilgili soruşturma başlatacağını söylemesiyle kripto varlıklar sert bir düşüş yaşadı.

Bu gelişmelerden sonra Bitcoin, bugün saat 13:30 itibarıyla %11’e yakın gerileyerek yaklaşık 17.434 seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X