ABD'den 3,36 milyar dolarlık Bitcoin operasyonu

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'den 3,36 milyar dolarlık Bitcoin operasyonu
Doviz.com
08.11.2022 14:38

ABD Adalet Bakanlığı, kripto varlıklar üzerindeki en büyük ikinci kripto para kurtarma operasyonun gerçekleştirilerek, on yıl önce çalınan 3,36 milyar dolarlık Bitcoin'e el konulduğunu açıkladı.

Adalet Bakanlığı, Georgia eyaletinin Gainesville kentinde yapılan aramada James Zhong'un evinde değeri 3,36 milyar doların üzerinde olan yaklaşık 50.676 Bitcoin ele geçirdiği açıklandı.

Basın açıklamasına göre yetkililer, çalınan 3,36 milyar dolarlık Bitcoin’in, banyo dolabına yerleştirilmiş bir patlamış mısır kutusunda, battaniyelerin altına saklanmış tek kartlı bir bilgisayarın içinde bulunduğunu açıkladı.

Bu, Bitfinex'in 2016'da hacklenmesiyle çalındığı iddia edilen 3,6 milyar dolarlık kripto paraya el konulmasının ardından, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük ikinci kripto para kurtarma operasyonu oldu.

Zhong ise, profilinde erken bitcoin yatırımcısı olduğunu ve yazılım geliştirme deneyimine sahip olduğu belirtiliyordu. Ayrıca Zhong'un sosyal medya profillerinde yatlarda, uçakların önünde çekilmiş fotoğraflar yer alıyordu.

Yetkililere göre Zhong, uyuşturucu ve diğer yasa dışı ürünlerin kripto para ile alınıp satıldığı karanlık bir web forumu olan Silk Road sitesi üzerinden bu hırsızlığı gerçekleştirdi.

Silk Road, 2011 yılında kurulmuş ve Federal Soruşturma Bürosu tarafından 2013 yılında kapatılmıştı.

Ancak bu tür saldırılar, Silk Road sitesinin kapanmasıyla son bulmadı. Bir Chainalysis raporuna göre, Temmuz 2022'ye kadar hack olaylarıyla 1,9 milyar dolar değerinde kripto para çalındı; bu rakam 2021'in aynı döneminde 1,2 milyar doların biraz altındaydı.

ABD New York Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams ayrıca, James Zhong'un hack işlemini gerçekleştirmek için piyasanın güvenlik açıklarından yararlandığını aktardı.

Ceza Soruşturması'ndan Sorumlu Özel Ajan Tyler Hatcher ise, Zhong'un Silk Road üzerinden Bitcoin çalmak için sofistike bir plan uyguladığını belirtti.

Zhong hack işlemini, Eylül 2012'de Silk Road'da dokuz sahte hesap oluşturarak ve her bir hesaba 200 ila 2.000 Bitcoin arasında para yatırarak gerçekleştirdi.

Daha sonra 140'ın üzerinde işlem gerçekleştirerek piyasanın para çekme ve işleme sistemini kandıran Zhong, hesaplarına yaklaşık 50.000 Bitcoin aktarılmasını sağladı.

Zhong daha sonra bu varlıkları kendi kontrolü altındaki çeşitli cüzdan adreslerine aktardı.

ABD Savcısı Damian Williams yaptığı basın açıklamasında, "Neredeyse on yıl boyunca, bu devasa kayıp Bitcoin yığınının nerede olduğu büyük bir gizeme dönüşmüştü. Ancak yetkililerin çalışmaları sayesinde, 50.000'den fazla Bitcoin kurtarılmayı başardı." dedi.

REKLAMI KAPAT X