ABD'nin düzenleyici baskısı kripto sektörünü tedirgin ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'nin düzenleyici baskısı kripto sektörünü tedirgin ediyor
Doviz.com
14.02.2023 15:23

ABD'nin kripto sektörüne yönelik düzenleyici baskısının yoğunlaşmasının ardından kripto sektörünün tedirginli artıyor. 

Yetkililer bir zamanlar merkeziyetçi olmayan yapısıyla ünlenen kripto para sektörünü dizginlemeye çalışırken, piyasalarda son günlerde ABD'li yetkililerin agresif düzenleyici söylemleriyle gergin bir hava hakim oldu.

Pazartesi günü New York Eyaleti Finansal Hizmetler Bakanlığı, Paxos'a yeni BUSD sabit coin basımını durdurmasını söyledi.

Sabit coin'ler genellikle tahvil ya da rezerv varlıklar ile desteklenirken, bir tüccarın parayı fiat para birimlerine geri dönüştürmesi gerekmediğinden, farklı kripto para birimleri arasında alım satım yapmak için kullanılıyordu.

SEC'in Paxos'a yönelik suçlamaları ise USD Coin (USDC) ve tether (USDT) gibi diğer sabit coinler üzerinde de baskı yarattı. 

Bu gelişmenin ardından Bitcoin, saat 15:15 itibarıyla 21.846 dolar seviyesinden işlem görüyor.

BUSD ise New York düzenleyicisinin emirlerinden sonra 1 dolarlık sabitlendiği seviyeye nispeten yakın seyrediyor.

Paxos ise Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun kendisine BUSD'nin bir menkul kıymet olduğunu ve Paxos'un token teklifini federal menkul kıymetler yasası kapsamında kaydettirmesi gerektiğini iddia eden bir eylem önerebileceğini bildirdiğini doğruladı.

Piyasa, Paxos'a yönelik SEC suçlamalarının tam olarak ne olduğunu ve bunun USD Coin gibi diğer stabilcoinler için etkileri olup olmayacağını görmek için beklerken, şu anda Paxos'a karşı SEC'in resmi bir eylemi bulunmamaktadır.

ABD'nin düzenleyici faaliyetleri ise yaklaşık 1,4 trilyon doların piyasadan silindiği bir kargaşa yılının ardından iflaslar, projelerin ve şirketlerin başarısızlıkları ve büyük borsa FTX'in çöküşüyle zirveye ulaşan kripto para birimi endüstrisinin bazı bölümleri üzerinde yoğunlaştı.

Kripto borsası Luno Başkan Yardımcısı Vijay Ayyar ise, geçen yıl yaşanan büyük satışların ardından coin fiyatlarında büyük bir çöküş yaşanmayabileceğini söyledi.

Ayyar, salı günü CNBC'ye verdiği demeçte, "Piyasa haberleri oldukça iyi karşılıyor gibi görünüyor ve piyasadaki satışların çoğunun geçen yıl gerçekleştiğini görmüş olabileceğimiz göz önüne alındığında, bu duyarlılık ihtiyatlı bir şekilde iyimserliğini koruyor" dedi.

Yatırımcılar ise kripto para sektörünün orta ve uzun vadeli seyri için düzenleyici cephesinde bundan sonra ne gibi gelişmeler gerçekleşeceğini görmeyi bekliyor.

Etiketler: sec Paxos FTX BUSD USDC USDT
REKLAMI KAPAT X