Biden yönetiminden kripto para sektörüne yönelik yeni öneriler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Biden yönetiminden kripto para sektörüne yönelik yeni öneriler
Doviz.com
28.01.2023 11:02

Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, 2022 yılının kripto para birimleri için zor bir yıl olduğu ve mayıs ayında bir stablecoin’de yaşanan çöküş sonrası iflas hareketlerinin başladığı bildirildi. Bu sebeple Biden yönetimi, kripto yatırımcıları için riskleri en aza indirmek amacıyla Kongre’ye önerilerde bulundu.

Beyaz Saray’dan Ulusal Güvenli Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Müdürü Aratı Prabhakar, ,Beyaz Saray Ekonomik Danışma Konseyinden Brian Deese, Cecilia Rouse ortak imzasıyla açıklama yapıldı.

Başkan Biden'in liderliğinde geçen yıl kripto para birimlerinin risklerinin belirlendiği ve Başkan’ın sahip olduğu yetkileri kullanarak bu riskleri azaltmak için harekete geçildiği belirtildi. Yapılan çalışmalar arasında, dijital varlıkları güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirirken aynı zamanda oluşturdukları riskleri ele alan ilk çerçevenin ortaya konduğu belirtilerek, kripto para birimlerine güç veren teknolojiler, ödemeleri daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli yapmanın yollarının sunulabileceği dile getirildi.

Bazı kripto para birimlerinde geçerli finansal düzenlemeler ve temel risk kontrollerinin (ülkenin evlerini, işletmelerini ve ekonomisini koruyan uygulamaları) görmezden gelindiği vurgulanırken, kripto para platformları ve destekçilerinin genellikle tüketicileri yanılttığı, çıkar çatışmaları yaşandığı, yeterli açıklama yapmadığı veya dolandırıcılık yaptığı belirtildi.

Devlet kurumlarının ise uygun olan yerlerde yaptırımı hızlandırmak ve gerektiğinde yeni kılavuzlar yayınlamak için yetkilerini kullandığı açıklanırken, bankacılık kurumlarının riskli dijital varlıkları bankacılık sisteminden ayırma zorunluluğu konusunda bu ay ortak bir kılavuz yayınladığı hatırlatıldı. Devlet kurumlarının, tüketicilerin kripto para birimleri satın almanın risklerini anlamalarına yardımcı olmak için halkı bilinçlendirme programları başlattığı belirtilerek “Düzenleyecilerin finansal kurumların dijital varlıkların risklerine maruz kalmasını ele almak ve sınırlamak için tasarlananlar da dahil olmak üzere bu çabaları sürdürmeye teşvik ediyoruz” dendi.

Biden yönetiminin Kongre'ye önerileri

Biden yönetiminin kripto para piyasasındaki dolandırıcılıkla mücadelesinin iki katına çıktığı ve ABD’nin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele için de daha fazla kaynak ayrıldığı belirtildi. Gelecek aylarda Biden yönetiminin kripto para birimlerine güç veren teknolojilerin tüketicileri varsayılan olarak korumasına yardımcı olacak dijital varlık araştırma ve geliştirme önceliklerini de açıklayacağı ifade edildi.

Ayrıca Biden yönetiminin Kongre’den beklentileri olduğunu belirtilerek “bu konuda çabaların artırılmasını istiyoruz” dendi. Beyaz Saray yönetimi, Kongre’nin ayrıca yatırımcıların finansal ve çevresel riskler hakkında daha bilinçli kararlar alabilmesi için kripto para şirketleri için şeffaflık ve ifşa gerekliliklerini güçlendirebileceği önerisinde bulundu.

Biden yönetimi, Kongre’nin, kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak için, ‘yasa dışı finans kurallarını ihlal etme cezalarını güçlendirebilir ve kripto para birimi aracılarını suçlulara ihbarda bulunmaya karşı yasaklara tabi tutabilibilir’ önerisini de yaptı. Ayrıca, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin son raporunda belirtilen adımları takip ederek, sabit paraların risklerini ele almak da dahil olmak üzere, kripto para birimlerinin finansal sistem üzerindeki risklerini sınırlayabileceği de öneriler arasında yer aldı.

 

REKLAMI KAPAT X