Binance Bitcoin rezervleri için rezerv kanıt sistemini başlattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Binance Bitcoin rezervleri için rezerv kanıt sistemini başlattı
Doviz.com
27.11.2022 16:03

Kripto para borsası Binance, Bitcoin rezervleri için Proof of Reserve (PoR) adını verdiği rezerv kanıt sistemini başlattığını açıkladı.

Buna göre, Binance’in %101'lik bir rezerv oranına sahip olduğunu belirtildi. Bu rezerv oranı ise şirketin tüm kullanıcılarının bakiyelerini karşılamaya yetecek kadar Bitcoin'e sahip olduğu anlamına geldi.

Binance kullanıcılarının ayrıca, 575.742,4228 BTC'ye sahip olduğu belirtildi. Yani tüm kullanıcıların BTC'lerini aynı anda çekmeye çalışması durumunda, Binance’in tüm para çekme işlemlerini aynı anda gerçekleştirebilecek kapasitede olduğu görüldü.

Bu hamle, bir başka popüler kripto borsası olan FTX'in çöküşünden birkaç hafta sonra geldi.

FTX bir likidite kriziyle karşı karşıya kalmış ve bunun sonucunda yatırımcılardan ve son kullanıcılardan gelen talebi karşılayamadığı için para çekme işlemlerini durdurmuştu.

Kripto şirketleri ve özellikle kripto borsaları ise o zamandan beri kullanıcı fonları konusunda daha şeffaf olmaya çalıştı.

Birkaç hafta önce Binance, milyarlarca dolar değerinde kripto varlık içeren cüzdan adreslerini paylaşmaya başlamıştı. Ancak şirket, bunların kullanıcı varlıkları mı yoksa kendi varlığı mı olduğunu açıkça belirtmemişti.

Binance, yeni yayınladığı Proof of Reserve (PoR) sistemiyle bu konuya açıklık getirdi ve sisteme dahil olan BTC cüzdanlarının Binance'in kendi fonlarını içermediğini söyledi.

Binance, "Bu, tamamen ayrı bir defterde tutulan Binance'in kurumsal varlıklarını içermeyen fonlardır." dedi.

Binance kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao yaptığı açıklamada, "Son olaylar göz önüne alındığında, yatırımcıların kripto borsalarından şu anda geleneksel finans kurumlarından talep ettiklerinden çok daha fazlasını talep etmesi, anlaşılabilir bir durum. Bu nedenle, kullanıcılarımızın fonlarını doğrulamaları için bu son özelliği sunmaktan memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Şirket ayrıca, gelecekte ETH, USDT, USDC, BUSD ve BNB için de benzer rezerv bilgilerini yayımlamayı planlıyor.

Analistler ise, kripto şirketlerinin bağımsız denetim firmalarıyla çalışması gerektiğini ve kripto şirketlerine güvenin sağlanması için önümüzde hala uzun bir yolun olduğunu belirtiyor. Ancak, yeni rezerv kanıt sisteminin bu yolda atılmış doğru bir adım olduğunu vurguluyor.

REKLAMI KAPAT X