​​​​​​​Bitcoin, altının yerini alabilir mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
​​​​​​​Bitcoin, altının yerini alabilir mi?
Doviz.com
02.03.2024 15:12

Bitcoin’in altının yerini alabilecek bir yatırım aracı olduğunu belirten Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz, Bitcoin'deki son yükselişin sebeplerini açıkladı.

Business Insider’ın aktardığına göre Mike Novogratz, Bitcoin’de bir miktar düzeltme ve konsolidasyon görmenin kendisi için çok şaşırtıcı olmayacağını belirtti.

Bununla birlikte Novogratz, düzeltme sonrası yeni bir tavan tahmininde bulunma konusunda isteksiz olduğunu çünkü mevcut periyodun Bitcoin için bir fiyat keşfi dönemi olduğuna inandığını söyledi.

Ünlü kripto milyarderi, Bitcoin’de yükselişin devam etmesinden önce düzeltme beklediğini de belirterek, 50 bin dolar bandına dikkati çekti.

Bitcoin tarihindeki ilk fiyat keşfi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından Bitcoin Borsa Yatırım Fonlarına (ETF) onay verilmesinin ardından spot Bitcoin ETF’lere artan talebe eşlik eden Bitcoin, hafta içinde yaşadığı %20 yükseliş ile birlikte Kasım 2021’den bu yana ilk defa 64 bin doları test etmişti.

Business Insider’ın aktardığına göre SEC tarafından ETF’lerin ABD tarihinde bir ilk olacak şekilde onaylanması, Bitcoin’i “fiyat keşfi” dönemine itti. Novogratz ise bunun muhtemelen Bitcoin tarihi içerisinde karşılaştığımız ilk gerçek fiyat keşfi dönemi olduğunu çünkü daha önce emsali olmayan bir biçimde hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların erişimi olan bir finans aracı haline geldiğini belirtti.

"Riskli işlem yapanlar piyasadan zarar görerek ayrılabilir"

ETF’lerin sürdürülemez kaldıraçlar ile piyasaya gelen bireysel yatırımcıları artırdığını ve yüksek kâr beklentisinde riskli işlem yapan, özellikle Y ve Z kuşağı başta olmak üzere birçok yatırımcının piyasadan zarar görerek ayrılabileceğini dile getiren Novogratz, uzun vadede ise özellikle boomer kuşağının servetini bu ETF’lerde finanse etmeye başlaması ile Bitcoin’i 2021 zirvesi olan 69 bin dolar bandının ötesine taşıyabileceğini belirtti.

CNBC’ye konuşan Bitwise CEO’su Matt Hougan da benzer şekilde, Bitcoin için bir “fiyat keşfi” döneminde olduğumuz görüşüne katıldığını söyledi. Hougan, buna ek olarak, ETF’lere en yüksek talebin bireysel yatırımcıdan geldiğini bunun yanında bağımsız finans danışmanlarının ve yüksek riskli yatırım fonlarının da yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

"Altının yerini alabilecek bir yatırım aracı"

Novogratz, boomer kuşağının elinde yaklaşık 85 trilyon dolarlık bir servet bulunduğunu ve bu servetin %1-%3 arası bir kısmı kadar küçük bir kısmının bile yatırım finansmanı için Bitcoin’e kaymasının Bitcoin için önemli sonuçları olabileceğini belirtti.

Novogratz, böyle bir yatırım akışının da etkisiyle şu anki piyasa değeri altının piyasa değerinin onda biri bile etmeyen Bitcoin’in, yakında piyasa değeri bakımından altını geçerek çok daha önemli bir yatırım limanı olabileceğini öngördü.

JPMorgan’dan Bitcoin için karamsar tahmin

Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan analistleri ise çarşamba günü yayımladıkları bir raporda, Bitcoin fiyatı hakkında dikkat çeken bir tahminde bulundu.

Analistler, nisan ayında gerçekleşecek Bitcoin yarılanmasının (halving) ardından fiyatın 42.000 dolara kadar düşebileceğini tahmin etti.

İLGİLİ ANALİZ Halving nedir? Kripto para piyasasını nasıl etkiler? Kripto para biriminin arzını kontrol altında tutmak için tasarlanmış bir mekanizma olan Bitcoin Halving’in dördüncüsünün 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor. Peki, Bitcoin Halving nedir, kripto para piyasasını nasıl etkiler? İşte halving (yarılanma) sürecine ilişkin tüm merak edilenler..
REKLAMI KAPAT X