Bitcoin Cash Bir Anda Değer Kazandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
14.11.2017 12:34

Bugünlerde herkes Bitcoin konuşup Bitcoin almanın yollarını araştırırken ve hatta ana akım medyada yalnızca Bitcoin’in adı anılırken, kripto paralar arasında Ethereum’dan sonra 3. en büyük pazar payına sahip Bitcoin Cash, bu haftasonunda büyük bir atak yaparak pek çok kripto paranın pazar payından da çalarak dört gün önce $600 civarında olan değerini $2500 üstünü görecek kadar yükseltip sonra $1300 dolaylarına kadar geriledi.

Peki Bitcoin Cash nedir ve neden bu bir anda bu kadar değer kazandı? Bitcoin Cash, 1 Ağustos tarihinde Bitcoin’in çekirdek ekibinin blok boyutlarını sabit tutma arzusuna ve Segwit güncellemesine tepkili büyük bir grubun, orijinal zincirden ayrılıp 8 mb boyutlu kendi koinlerini çıkartmaları üzerine doğdu.

Başlarda arzu ettiği değeri göremeyen Bitcoin Cash, geçen hafta Segwit2x güncellemesinin iptal olması ile, büyük blok boyutlu en göze çarpan alternatif olarak bir anda atağa geçti. Biraz manipülasyon, biraz da market yönelimi ile gelen bu atağın başlıca sebebi de Bitcoin’in son zamanlarda ki aşırı kullanımı ile yavaşlayan gönderim hızları ve artan gönderim ücretleri oldu. Bitcoin geliştiricileri bu ölçekleme problemini, blok boyutlarını arttırmak yerine Segwit benimsenmesinin tamamlanıp “lightning network” adı verilen hızlı gönderim methodunun entegrasyonuyla çözebileceğine inanıyor. Ancak Bitcoin Cash bu çözümlerin uygulanmasının çok uzun zaman alacağını savunduklarından büyük blok boyutlarıyla gönderim işlemini oldukça hızlı ve çok düşük bir ücretle gerçekleştirebiliyor. Tabi Bitcoin Cash’in de kendine göre bazı dezavantajları var. Özellikle belli bir azınlığın kontrolünde olan Bitcoin Cash, şu an bir şirket gibi yönetiliyor ve bu da Bitcoin’in temel felsefesi olan merkeziyetsiz sistem ile tamamen ters düşüyor.

Bu koşullarda, Bitcoin bir “dijital altın” olarak daha iyi bir değer saklama aracı iken Bitcoin Cash de düşük ücretler ve hızlı onaylanma süresi ile bir “dijital para birimi” olarak daha çok öne çıkıyor. Birikimlerini güvenle saklamak mı, yoksa kahve alabilmek mi? Hangisinin daha önemli olduğuna karar vermek tamamen markete kalmış ve sonuçlarını da ancak zaman gösterecektir.

REKLAMI KAPAT X