Bitcoin rekor tazeledi: Gözler, Ethereum Dencun güncellemesine çevrildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin rekor tazeledi: Gözler, Ethereum Dencun güncellemesine çevrildi
Doviz.com
13.03.2024 14:34

Bitcoin, kripto para piyasalarında yükseliş devam ederken 73 bin doları aşarak rekor tazeledi. Bitcoin’in yükselişinin ortasında gözler ise Ethereum Dencun güncellemesine çevrildi.

Küresel piyasalardaki pozitif hava riskli varlıklara olan ilginin devam etmesine neden olurken, bu durum kripto paraları da destekliyor.

Buna göre kripto piyasasının en büyük dijital varlığı Bitcoin, 73 bin 244 dolardan fiyatlanıyor.

Bitcoin’deki yükselişin ortasında Ethereum ise 4 bin 76 doları test ettikten sonra 4 bin 54 dolardan işlem görüyor.

Kripto piyasasının yükselişinin arkasındaki en önemli etken olarak ise yeni para girişleri gösteriliyor.  BitMEX Research verilerine göre de 12 Mart'ta net spot bitcoin ETF girişleri 1 milyar doların üzerinde bulunuyor.

Para girişlerinin ardından kripto piyasasının toplam piyasa hacminin ise 2,77 trilyon doları aştığı görülüyor.

Ethereum’da gözler Dencun Güncellemesi’nde

ETF’lere gerçekleşen para girişinin ortasında, Bitcoin'den sonra dünyanın en büyük kripto para birimi olan Ethereum için ise gözler, bugün gerçekleştirilmesi planlanan Dencun güncellemesine çevrildi.

Bu güncellemeyle ETH simgeli kripto para biriminin, daha verimli ve yüksek performanslı hale gelmesi bekleniyor. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate TR CEO’su Kafkas Sönmez ise “Kripto ekosistemindeki tabiriyle bir ‘hard fork’ olan bu güncelleme, EIP-4844 adı verilen bir protokolle ölçeklenebilirlik sorunlarına odaklanacak. Bu yönüyle güncelleme, Ethereum’un gelecekteki yolculuğunda önemli bir dönüm noktası olacak ve ekosistem için yeni bir çağ başlatacak” ifadelerini kullandı.

Yılın başından bu yana yüzde 80’e yakın artış

Tarihsel veriler ise 1 Ocak'ta 2 bin 282 dolar seviyesinde açılan Ethereum'un yılın başından bu yana %80’e yakın değer kazandığını gösterdi.

Uzmanlar da Ethereum’un küresel ekonomideki hafif gevşeme ve spot Bitcoin ETF onayının oluşturduğu olumlu rüzgârları arkasına aldığını belirterek, “2024, Dencun güncellemesinin ardından Ethereum'un yeni en yüksek seviyelerini test edeceği bir yıl olabilir" diye konuştu.

Büyük miktarlarda veri daha verimli şekilde depolanacak 

EIP-4844 adı verilen iyileştirme teklifiyle Ethereum ağının verimliliği ve ölçeklenebilirliği açısından önemli bir yol kat edileceğini ifade eden Sönmez, "Ethereum ağı, bu güncellemeyle 'proto-danksharding' adı verilen yeni bir özellik sunacak. Bu özellik, temelde daha fazla blok alanını kullanılabilir hâle getiriyor ve bu sayede Katman-2 ölçeklendirme çözümleri, zincir dışında daha fazla işlemi uygun maliyetli biçimde işleme potansiyeli kazanıyor. Kullanıcılar için daha az işlem ücreti, geliştiriciler için de yüksek geliştirme maliyetlerini azaltma olanağı sunan bu yükseltme, büyük miktarlarda verinin daha verimli şekilde depolanmasına imkan tanıyacak. Kimi tahminler, Ethereum’un bu güncellemeyle sosyal finanstan oyun sektörüne, çok çeşitli uygulamaların geliştirilmesi için daha uygun bir blokzincirine dönüşeceğini söylüyor. Ethereum topluluğu ve ekosistemi, güncellemenin sorunsuz tamamlanması için nefeslerini tutmuş durumda” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ ANALİZ Bitcoin Halving’e detaylı bakış: Kripto ve küresel finans dinamikleri hakkında analizler
İLGİLİ ANALİZ Fed faizi düşürecek mi?: Faiz beklentilerinin ortasında kripto piyasasında son durum ABD enflasyon oranının beklentilerin üzerinde açıklanması, Fed’in faizi düşürme konusunda geri adım atmasına neden olabilir.
REKLAMI KAPAT X