Bitcoin ve diğer kripto paraların çevreye nasıl bir etkisi var?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin ve diğer kripto paraların çevreye nasıl bir etkisi var?
Doviz.com
01.12.2021 15:26

Blockchain teknolojisi, topluma fayda sağlayacak sayısız şekilde kullanılma olanağına sahip. Bununla birlikte, lider kripto para birimi olan Bitcoin tarafından kullanılma şekli çevre için oldukça zararlı. 

Bitcoin ve diğer birçok kripto, madeni para oluşturmak için iş kanıtı (PoW) kullanıyor. Proof-of-Work veya PoW, bir Blockchain ağındaki fikir birliği algoritmasıdır. Blockchain'de bu algoritma, işlemleri onaylamak ve zincire yeni bloklar üretmek için kullanılır. PoW ile madenciler ağdaki işlemleri tamamlamak ve ödüllendirilmek için birbirleriyle rekabet eder.

Her işlem son derece yüksek miktarda enerji alır, Forex Suggest her işlemin 707kWh kullandığını iddia ederken, United Nations News bu rakamın 1000kWh'nin biraz altında olduğunu öne sürüyor. Her iki durumda da, bir Mastercard işleminde kullanılan 0,0006 kWh ile karşılaştırıldığında, PoW madenciliğinde çok yüksek miktarda enerji kullanılır.

Madenciler diğer bitcoin madencileriyle rekabet edebilmek için bilgi işlem gücünü artırdıkça sayılar daha da kötüleşmeye devam ediyor. Ödüller yarıya indirildiği için bu kişilerin daha fazla işlem yapması veya tüketilen elektrik miktarını azaltması gerekiyor. Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, harcanan elektriğin sadece %39'unun yenilenebilir kaynaklardan geldiğini ortaya koydu. Son zamanlarda Çin, muazzam enerji tüketimi nedeniyle Bitcoin madenciliğini çökertti. 

Bir araştırma, Bitcoin'in küresel ısınmayı 2°C'nin üzerine çıkaracağı konusunda uyarırken, bir diğeri de Çin'de Bitcoin'in 2024 yılına kadar 130 milyon mt CO2 üretebileceğini tahmin ediyor.

Bu yılın başlarında elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Bitcoin (BTC) ödemelerini kabul etmeye başladı ve kripto para birimine 1,5 milyar dolar yatırım yaptı, ancak birkaç ay sonra “Bitcoin madenciliği ve işlemleri için hızla artan fosil yakıt kullanımı” konusundaki endişeler üzerine BTC ödemelerini düşürdü.

Kripto nasıl daha sürdürülebilir olabilir?

Bitcoin, bitcoin madenciliğinin donanımına ve altyapısına şimdiden milyonlarca dolar yatırım yaptı, ancak bazı şirketler bunun neden olduğu çevresel etkileri azaltmaya çalışıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, Kuzey Amerika'nın önde gelen kripto madenciliği şirketleriyle bir araya gelerek enerji şeffaflığını teşvik etmek için bir Bitcoin Madencilik Konseyi kurdu.

Kripto İklim Anlaşması, 40 proje tarafından destekleniyor ve 2025 yılına kadar blok zincirlerini yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalıştırmayı ve kripto para birimi endüstrisini 2040 yılına kadar net sıfır emisyon elde edecek şekilde değiştirmeyi hedefliyor. Girişim, daha enerji verimli doğrulama yöntemleri kullanarak blok zincirlerini karbondan arındırmak istiyor.

Ethereum, 'Proof of Stake' adı verilen alternatif bir doğrulama sistemine geçerek 2022 yılına kadar enerjisini %99,95 oranında azaltmayı hedefliyor. Investopedia'ya göre, hisse kanıtı (PoS) kavramı, bir kişinin elinde bulundurduğu para miktarına göre blok işlemlerini madencilik yapabileceğini veya doğrulayabileceğini belirtir. PoS blok zincirleri, madencilerin yinelenen süreçlere (aynı bulmacayı çözmek için rekabet ederek) elektrik harcamasını gerektirmez, bu da PoS ağlarının önemli ölçüde daha düşük kaynak tüketimi ile çalışmasına olanak tanır.

Sektör daha yeşil bir geleceğe doğru ilerlerken, çevresel etkiler sebebiyle kripto para piyasalarına karşı çekimser olan kişiler gelecekte kripto para birimlerini bu şekilde benimseyebilir.

REKLAMI KAPAT X