Bundensbank’tan Thiele: ”Euro Bölgesinde Resmi Kripto Para Çıkarılması Söz Konusu Değil”

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bundensbank’tan Thiele: ”Euro Bölgesinde Resmi Kripto Para Çıkarılması Söz Konusu Değil”
Doviz.com
24.12.2017 11:43

Aralarında Bitcoin ve Ether’in de bulunduğu 40’tan fazla kripto para Cuma günü büyük oranda değer kaybetti.   Bir yıl içinde baş döndüren bir hızla yükselerek 20 kat değerlenen ve fiyatı 20.000 doların üzerine çıkan bitcoin, Cuma günü  %30 değer kaybederek 12.000 doların altına geriledi.  Bu  sert düşüşün ardından dikkatler,  merkez bankaları yetkililerine ve piyasa düzenleme ve denetleme kurullarına çevrildi.   

 

Reuters’in haberine göre Alman merkez Bankası Bundesbank’ın yönetim kurulu üyesi Carl-Ludwig Thiele, Cumartesi günü Alman Euro am Sonntag gazetesinde yayınlanan röportajda,  “bitcoin gibi kripto paralara yatırım yapanlara risklere karşı dikkatli olmaları” çağrısında bulundu ve  “euro bölgesinde resmi kripto para çıkarılmasının söz konusu olmadığını”  söyledi.  Thiele, “dijital paraların, uluslararası online işlemlerde kullanılabilmesi  ve değerlerinin baş döndürücü bir hızla artması nedeniyle bu yıl çok popüler hale geldiklerini,” belirtti. 

 

Hiçbir denetime tabi olmayan bitcoin gibi dijital paralar  henüz yaygın olarak kullanılmıyor.  Kripto paraları eleştirenler veya temkinli yaklaşanlar ise çok çeşitli görüşler öne sürüyorlar.  Bazı uzmanlar kripto paraların,  hiç bir düzenlemeye tabi olmadıkları için rahatlıkla kara para aklamada kullanılabileceği ve normal işlemlerde kullanmak içinse çok riskli olduğu belirtiyorlar.  Yetkililer, yatırımcıların kripto paralara temkinli yaklaşmaları ve kullanılan teknolojiyi ve riskleri iyice anlamaları gerektiği konusunda birleşiyorlar.   Cuma günü gelen yoğun satışlarda uzmanların uyarılarının da etkili olduğu düşünülüyor.

 

Uluslararası Takas Bankası (BIS), tarafından Eylül ayında yapılan bir açıklamada “merkez bankalarının kendi kripto  paralarını çıkarıp çıkarmamaları konusunda bir karara varmak için henüz çok erken olduğunu,  risklerin ve kullanılan teknolojinin iyice anlaşılması gerektiğini,” belirtmişti.

 

Almanya’da ekonomik danışmanlar kurulu başkanı Christoph Schmidt ise, “yatırımcıları uyararak kaldıraçla yatırım yapılması halinde bunun etkilerinin finans piyasalarında dalga dalga yayılacağını ve dengeleri bozacağını,” belirtti ve “kripto paraların yasaklanmasını savunmadığını ancak potansiyel yatırımcıların riskleri iyice araştırmaları gerektiğini,” vurguladı.  

 

Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz gibi bazı önemli yüksek profilli uzmanlar ise kripto paraların yasaklanmasını savunacak kadar ileri gidiyorlar.

 

Daha önce Alman Bild gazetesine konuşan Almanya  Finans Piyasaları Denetleme Kurumu  BaFin’ın başkanı Felix Hufeld, “düzenleyicilerin kripto paralar konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini, ve bu konuda  öğrenmeleri gereken çok şey olduğunu,” belirterek, “ konuyu anlamaya ve bilgilerini artırmaya çalıştıklarının, “ altını çizdi.

REKLAMI KAPAT X