CBOE Bitcoin’de Vadeli İşlemleri Başlattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
12.12.2017 09:48

Chicago merkezli CBOE (Chicago Board Options Exchange) borsası, dün itibariyle Bitcoin vadeli işlemlerini başlattı. Pek çok analist vadeli işlemlerin Bitcoin’i tüketeceği tahmininde bulunurken işlemlerin ilk gününde Bitcoin’in değeri %20 civarında arttı ve yeni bir rekor kırarak $17,423 değerini gördü. Yoğun talepten ötürü CBOE’nin web sayfası kısa bir süre için erişilemez duruma geldi. 

Vadeli işlemler temel anlamda, kısa ve uzun pozisyonlarda Bitcoin’in gelecek değerine dair aşağı veya yukarı yönlü yatırım yapabilme opsiyonu tanıyan bir yatırım biçimi. Bitcoin’in vadeli işlemlere konu olması, özellikle kurumsal müşterilerin Bitcoin’in değeri üzerine güvenli bir şekilde yatırım yapabilmesine olanak sağlaması açısından çok önemli. Bu sayede Bitcoin pazarı artık yalnızca kendisinin alım satımından ibaret değil, değeri üzerinden yatırımla da ölçeklenebilecek.

Wall Street parasının Bitcoin ekosistemine dahil olmasında temel aktör olarak şu an için CBOE’yi vadeli işlemlerde takip edeceği kesinleşen iki borsadan CME (Chicago Mercantile Exchange)’nin 18 Aralık 2017’de, bir diğer borsa olan NASDAQ’ın da 2018 başlarında Bitcoin’i bünyesine katması bekleniyor. Bu borsaların piyasaya nasıl bir etki getireceği veya hangi borsaların bu öncü hareketi takip edeceği şu an için belirsizliğini korusa da son 8 yıla bakıldığında Bitcoin’in düşüşüne yönelik yatırım yapmanın hayli cesaret isteyecek bir işlem olacağı belli. 

Şu an Bitcoin, büyüklüğü 457 milyar dolar büyüklüğüne ulaşan kripto para piyasasının %63’ünü, 288 milyar dolarlık büyüklüğüyle tek başına göğüslüyor.

REKLAMI KAPAT X