Çöken kripto para borsası FTX'in 1 milyondan fazla alacaklısı olabilir

Okuma Süresi: 3 Dakika
Çöken kripto para borsası FTX'in 1 milyondan fazla alacaklısı olabilir
Doviz.com
15.11.2022 14:52

Kripto borsası FTX'in çöküşünün ardından düzenleyicilerin soruşturma açmasıyla, 1 milyondan fazla alacaklı olabileceği belirtildi.

Pazartesi günü geç saatlerde ABD'de yayınlanan, FTX'in ABD iflas mahkemesine yaptığı başvuruda, mali düzenleyicilerle temas halinde olunduğu ve kardeş ticaret firması Alameda Research de dahil olmak üzere ana şirketlerin her birine beş yeni bağımsız yönetici atandığı belirtildi.

Dünyanın en büyükleri arasında yer alan borsa, paniğe kapılan yatırımcıların platformdan sadece 72 saat içinde 6 milyar dolar çekmesi ve rakip borsa Binance'in kurtarma anlaşmasından vazgeçmesinin ardından cuma günü iflas koruma başvurusunda bulundu.

Mahkeme dosyasında "FTX, geçtiğimiz cuma günü bu davaların acil olarak açılmasını gerektiren ciddi bir likidite kriziyle karşı karşıya kaldı." denildi.

FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, işini çok hızlı büyüttüğünü ve borsadaki sorunları fark edemediğini söyledi.

Bu gelişmenin ardından FTX, Alvarez & Marsal'ı mali danışman olarak görevlendirdi. Firma ayrıca, son 72 saat içinde ABD Savcılığı, SEC, CFTC ve düzinelerce ulusal ve uluslararası düzenleyici kurumla temas halinde olduğunu söyledi.

Ocak ayı itibariyle 32 milyar dolarlık değerlemesiyle bir zamanlar kripto sektörünün yükselen yıldızı olan Bahamalar merkezli FTX'in ani çöküşü, dünyanın dört bir yanındaki mali düzenleyiciler ve diğer denetim organları tarafından da soruşturmalara yol açtı.

Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu da pazartesi günü yaptığı açıklamada, iki PwC ortağının FTX için ortak geçici tasfiye memuru olmasının Yüksek Mahkeme tarafından onaylandığını söyledi.

Komisyon, "ortaya çıkan olayların büyüklüğü, aciliyeti ve uluslararası etkileri göz önüne alındığında" FTX Digital Markets (borsanın yerel bir birimi) müşterilerinin ve alacaklılarının çıkarlarını korumak için düzenleyici yetkilerini kullanmak üzere harekete geçtiğini söyledi.

Diğer denetim makamlarıyla da temas kurulacağı belirtildi. Bazı küresel düzenleyiciler ise, yerel FTX birimlerinin lisanslarını kaldırmak üzere harekete geçti ve şirketi incelemeye aldı.

Soruşturmalar hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters'e yaptığı açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından yürütülen soruşturmaların da devam ettiğini söyledi.

Kripto sektöründeki borsalar ise FTX ile aralarına mesafe koymakta ve sağlam mali durumlarını göstermekte hızlı davrandılar, ancak birçoğu borsada token tutarak ya da FTX'in geçen hafta yaklaşık %94 düşen yerel tokenı FTT'ye sahip olarak FTX'e maruz kaldıklarını açıkladı.

Bitcoin bu ay %19 değer kaybetti ve bir zamanlar Bankman-Fried tarafından övülen Solana blok zincirine bağlı olanlar gibi diğer tokenlar da zarar gördü.

Bu durum şimdiye kadar kripto borsaları ve yatırımcılarla sınırlı kalsa da, ana akım politika tartışmalarında da yer aldı.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Tokyo'da yaptığı bir konuşmada kripto para piyasasının neden olduğu finansal belirsizliğe karşı küresel bir düzenleyici müdahale getirilmesi çağrısında bulundu.

Galhau ayrıca, "Bu belirsizliğin, kripto varlıklarını uluslararası düzeyde güçlü ve hızlı bir şekilde düzenlememiz gerektiğinin nedeni olduğunu vurgulamama izin verin. Son olaylar bize ikinci bir 'kripto kışının' belirsizliği ve finansal istikrarsızlığı arttırmasına izin veremeyeceğimizi gösteriyor." dedi.

Pazartesi günü, ABD Merkez Bankası (Fed) ve yasama organından yetkililer kripto finansının daha fazla düzenleyici inceleme altına alınması çağrısında bulundu.

Etiketler: FTX iflas BNB abd
REKLAMI KAPAT X