"Dijital euro, kripto paralar gibi bir yatırım nesnesi olmayacak"

Okuma Süresi: 1 Dakika
Doviz.com
19.10.2023 13:20

Finlandiya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Tuomas Valimaki, dijital euronun Avrupa'daki tüketicilerin merkez bankası parasıyla ödeme yapmasına olanak sağlayacağını ancak kripto para birimlerine benzer bir yatırım nesnesi olmayacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, ortak para birimini paylaşan 20 ülkedeki insanların güvenli ve ücretsiz olarak elektronik ödeme yapmalarına olanak tanıyacak dijital bir euro versiyonunu başlatma yolunda bir adım daha attı.

Valimaki, ECB'nin amacının şirketlerden ziyade bireylerin bakiye limiti olan bir dijital euro hesabına sahip olabilmesi olduğunu söyledi.

"Dijital euronun bir yatırım nesnesi değil, bir ödeme yöntemi olarak tasarlandığını vurgulamak mantıklıdır" diyen Valimaki, niyetin hane halkı tasarruflarını ticari bankaların bilançosundan euro sistemine taşımak olmadığını sözlerine ekledi.

Valimaki, Finlandiya'nın kartlar ve mobil transferler de dahil olmak üzere elektronik ödeme yöntemlerini en fazla kullanan Euro Bölgesi üyesi ülkeler arasında ödeme dijitalleşmesinde ön sıralarda yer aldığını belirtti.

İLGİLİ ANALİZ Merkez Bankası djital para için kolları sıvadı: CBDC nedir? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın detaylarını çarşamba günü kamuoyuna duyurdu. Bu planın içerisinde her ne kadar ekonomi alanındaki gelişmeler yer alıyor olsa da, “Dijital Türk Lirası” adının geçmesi kripto piyasalarının da ilgisini çekti.
REKLAMI KAPAT X