Hazine ve Maliye Bakanlığından kripto varlık platformlarından bilgi istenmesine dair açıklama

Okuma Süresi: 2 Dakika
Hazine ve Maliye Bakanlığından kripto varlık platformlarından bilgi istenmesine dair açıklama
Doviz.com
02.04.2021 09:19

Hazine ve Maliye Bakanlığından, kripto varlıkların özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabildiği belirtilerek "MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır." açıklaması yapıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında kripto varlıklarla ilgili Bakanlığa yönelik bazı haber ve yorumların yer aldığı, bunun üzerine açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

Dünyada birçok ülkede mali istihbarat birimlerinin (Financial Intelligence Unit – FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve terörizmin finansmanıyla mücadele ettiği, Türkiye'de bu mücadelenin esas itibarıyla Bakanlık bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca yürütüldüğü anımsatılarak "MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır." ifadeleri yer aldı.

MASAK'ın mali ve finansal birçok alanda çalışma yürüttüğüne dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibarıyla kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.

MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır."

 

REKLAMI KAPAT X