Hindistan Merkez Bankası'ndan kripto para uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Hindistan Merkez Bankası'ndan kripto para uyarısı
Doviz.com
21.12.2022 17:05

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, kripto para birimlerinin bir sonraki finansal krize neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Shaktikanta Das, çarşamba günü yaptığı açıklamada, kripto varlıkların büyümesine izin verilmesi halinde bir sonraki mali krizin kripto para birimlerinden kaynaklanabileceğini söyledi.

Das, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Kripto para birimleri, makroekonomik ve finansal istikrarımız için büyük riskler taşıyor." dedi ve örnek olarak FTX'in çöküşünü gösterdi.

Das, asıl endişesinin kripto para birimlerinin herhangi bir temel değere sahip olmaması olduğunu söylerken, bu varlıkların yasaklanması gerektiğine vurgu yaptı.

Das konuyla ilgili, "Bu (kripto para ticareti) yüzde yüz spekülatif bir faaliyettir ve ben hala yasaklanması gerektiği görüşündeyim. Çünkü büyümesine izin verilirse ya da onu düzenlemeye çalışırsanız bir sonraki finansal kriz kripto para birimlerinden gelecektir." dedi.

Ancak Das'ın değerlendirmesi, merkez bankasının Hint rupisinin kendi dijital versiyonunu tanıtmaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Hindistan Merkez Bankası 1 Aralık'ta belirli şehirlerde perakende kullanım için dijital rupi için bir pilot program başlatmıştı. Bu pilot proje kapsamında kullanıcılar uygulamalar ve mobil cüzdanlar aracılığıyla dijital rupi kullanarak işlemlerini gerçekleştirebiliyordu.

Hindistan gibi dünya çapında pek çok merkez bankası da kendi para birimlerinin dijital versiyonlarını (CBDC) çıkarmak için çalışma yürütüyor.

Das CBDC'lerin ise uluslararası para transferlerini hızlandırabileceğini ve banknot basımı gibi konularda lojistik ihtiyaçları azaltabileceğini savunuyor.

Çin Merkez Bankası, CBDC'nin geliştirilmesi konusunda küresel olarak en çok yol kateden merkez bankası olarak yer alıyor. Pekin, 2020'nin sonlarından bu yana gerçek dünyada dijital yuan kullanımını denerken, bu yıl daha fazla kullanıcıya erişilebilirliği artırmanın yollarını arıyor.

Hindistan hükümeti de, merkez bankasının dijital para birimi için yasal bir çerçeve oluştururken, dijital para birimleri etrafında bazı faaliyetleri yasaklayabilecek kripto para birimi mevzuatı üzerinde çalışıyor.

ABD Hazine Bakanlığı ise ekim ayında kripto varlık faaliyetlerinin ABD finansal sisteminin istikrarı için risk oluşturabileceğini söyleyerek bu konuda düzenleme ihtiyacına vurgu yapmıştı.

İngiltere Merkez Bankası'ndan Jon Cunliffe ise temmuz ayında yaptığı açıklamada, kripto paraların finansal sisteme acil bir sistemik risk oluşturacak kadar entegre olmadığını söylemişti.

REKLAMI KAPAT X