IMF, kripto sektörüne yönelik 9 maddelik eylem planı yayımladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IMF, kripto sektörüne yönelik 9 maddelik eylem planı yayımladı
Doviz.com
24.02.2023 12:59

IMF, üye ülkelerin kripto varlıklara nasıl davranmaları gerektiği konusunda tavsiye niteliğinde 9 maddelik bir eylem planı yayımladı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto varlıklara yönelik uygun bir politika anlayışının benimsenmesi konusunda IMF’ye üye ülkelere rehberlik etmek amacıyla “Kripto Varlıkları için Etkili Politikaların Unsurları” başlıklı bir makaleyi yayına aldı.  

IMF tarafından ortaya konan bu makalede ise Bitcoin gibi kripto para birimlerine yasal statü verilmemesi en önemli madde olarak göze çarptı.

Bitcoin’i yasal para birimi olarak ilan eden ilk ülke olan El Salvador ve ardından bu akımı takip eden Orta Afrika Cumhuriyeti ise daha önce IMF tarafından sert şekilde eleştirilmişti.

Makalede son yıllarda bazı kripto para borsalarının ve kurumların çöküşüyle birlikte sektörle ilgili mücadelenin ülkeler için bir öncelik haline gelmesi gerektiğinden de bahsedilirken bu konuda aksiyon almamanın hiç bir savunması olmaması gerektiğinin altı çizildi.

Yayımlanan makalede ayrıca Hindistan’da toplanan G20 yetkililerinden gelen tavsiyelerle birlikte aşırı sermaye akışına karşı korunma, kripto paralarla ilgili net vergi kuralları, yasaların netleşmesi ve tüm kripto para endüstrisi için gerekli gözetimin geliştirilmesi ve uygulanması konuları da yer aldı.

G20 yetkilileri, IMF’nin tavsiye kararlarını uygun buldu

IMF, yetkililerin tavsiyeleri memnuniyetle karşıladığını dile getirirken, kripto varlıkların küresel anlamda benimsenmesinin para politikasının etkin çalışmasını tehdit edebileceği, sermaye akışını kontrolden çıkarabileceği ve mali riskleri artırabileceği uyarısında bulundu.

G20 yetkilileri ise önerilen tavsiyeler arasında kripto varlıkların resmi para birimi haline getirilmemesi konusunda genel olarak mutabık kaldı. Bazı yöneticiler ise kripto varlık piyasaları için sert önlemlerin alınabileceği konusunda görüşlerini iletti.

REKLAMI KAPAT X