İran ambargoyu kripto paralarla aşmayı hedefliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
İran ambargoyu kripto paralarla aşmayı hedefliyor
Doviz.com
12.05.2023 15:21

İran’ın ithalat ve ihracat sektöründeki ödemeler için kripto para birimlerini kullanması, ülke gündemindeki yerini koruyor.

Yerel medya kaynaklarına göre, uzun süredir gündemde olan konu kripto para kullanımını kolaylaştırmak için yasal bir sistem ve mekanizma kurma ihtiyacı sebebiyle gecikme gösteriyor.

Ancak mekanizmanın Ekonomi Bakanlığı tarafından gözden geçirildikten sonra kısa süre içinde uygulamaya konulması bekleniyor.

Kripto para birimleri kullanılarak yapılan dış ticaretin güvenliğinin ise Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olması planlanıyor.

Bu hamleyle ise ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle baskı altında olan ülke ekonomisinin canlandırılması amaçlanıyor.

Ancak, dış ticaret için kripto para birimlerinin kullanılması bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Buna göre, kripto para birimlerinin hala büyük ölçüde düzenlenmemiş olması ve değerlerinin oldukça değişken olması diğer risklere de açık olduğuna işaret ediyor.

Ayrıca, kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi faaliyetler için kripto para birimlerinin kullanılması da dünya çapında hükümetler için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Bu endişeleri gidermek için İran hükümetinin ise kripto para işlemlerinin güvenliğini ve şeffaflığını sağlamak için yasal bir çerçeve ve mekanizma oluşturması bekleniyor.

Ülkenin merkez bankasının ise dış ticarette kripto para birimlerinin kullanımının izlenmesi ve düzenlenmesinde kritik bir rol oynaması hedefleniyor.

REKLAMI KAPAT X