Korku ve Açgözlülük Endeksi (FGI) Nedir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Korku ve Açgözlülük Endeksi (FGI) Nedir?
Doviz.com
27.01.2022 16:02

Kripto para varlıkları, yatırımların spekülatif doğası nedeniyle volatilitesi yüksek olan varlıklardır. Korku ve Açgözlülük Endeksi (FGI), kripto para yatırımcıları için önemli olmaya devam eden Bitcoin odaklı bir araçtır. Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto para piyasasının duyarlılığını ölçmektedir. Buradaki amaç ise piyasanın mevcut duyarlılığını matematiksel olarak bir sayıya indirgemektedir.

Yatırımcıların piyasaya yönelik duyarlılığının bir ölçümüne dayanan Korku ve Açgözlülük Endeksi, piyasanın gidişatı hakkında bilgi vermesi yönüyle önemli bir ölçüttür. Örneğin; 'Aşırı korku', yatırımcıların bir çoğunun çok endişeli olduğu anlamına gelmektedir. Aşırı korku ortamları ise bazı yatırımcılar için ise alım fırsatı anlamına gelebilmektedir. Endeks, açgözlülük oranın arttığında ise piyasada bir düzeltmeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Piyasa yükselirken insanlar aç gözlü olma eğilimindedir ve bu da FOMO'ya (Fırsatı Kaçırma Korkusu) neden olmaktadır. FOMO etkisindeki insanlar varlık satın alırken, yüksek maliyetlenmeler yaşamaktadır.

Korku ve Açgözlülük Endeksi Nasıl Çalışır?

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi 0 ila 100 aralığında puanlara sahiptir. Sıfır, "Aşırı Korku", 100 ise "Aşırı Açgözlülük" anlamına gelmektedir. Düşük bir puan piyasada korkunun hakim olduğunu gösterir (puan kırmızı görünür). Bu da daha fazla yatırımcının satış yaptığı ve kripto para piyasasının düşme eğiliminde olduğunu belirtmektedir. Yüksek puan, açgözlülüğün yüksek olduğu (puanların yeşil renkte görünür) ve insanların satın alma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

“Aşırı Korku” 0 ile 24 arasında bir sayı olarak tanımlanır; 25-49 puan piyasada 'korku' olduğunu göstermektedir. 50 puan nötr bir durumu gösterirken, 51-74 arası puan 'açgözlülük', 75-100 arası puan ise “Aşırı Açgözlülük” anlamına gelmektedir.

Korku ve Açgözlülük Endeksi’nin Bileşenleri Nelerdir?

Korku ve Açgözlülük Endeksi ölçümü yapan Alternative.me, endeks ölçümü yaparken 5 kaynaktan beslenmektedir. Bunlar; volatilite (oynaklık), piyasa hareketi/hacmi, sosyal medya, koin baskınlığı ve trendler.

Volatilite (%25)

Volatilite endeksin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bitcoin'in mevcut volatilitesi ve maksimum düşüşleri alınarak, son 30 gün ve 90 güne karşılık gelen ortalama değerleriyle karşılaştırılmaktadır. Alternative.me’ye göre volatilitedeki olağandışı bir yükseliş, korkulu bir piyasanın işaretidir.

Piyasa İvmesi/Hacmi (%25)

Pazar hacmi endeksin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Mevcut hacim ve piyasa ivmesi ölçülerek, son 30 ve 90 günlük ortalamalarla karşılaştırılmaktadır. Genel olarak, pozitif bir piyasada günlük olarak yüksek alım hacimleri görüldüğünde, piyasanın aşırı açgözlü / boğa yönlü hareket ettiği sonucuna varılmaktadır.

Sosyal Medya (%15)

Sosyal medya gönderileri, kripto para birimlerindeki değişliklerde önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal medya endeksin yüzde %15’ini oluşturmaktadır. Alternative.me'ye göre bu veriler, Twitter hashtag'lerini izleyerek ve sosyal medya etkileşimlerinin hızına ve miktarına odaklanarak tahmin edilmektedir.

Piyasa Hakimiyeti (%10)

Piyasa hakimiyeti, endeksin %10’unu oluşturmaktadır. Bir kripto paranın, tüm kripto para piyasası içerisindeki payı, onun piyasa hakimiyetini göstermektedir.

Trendler (%10)

Alternative.me'ye göre, Bitcoin ile ilgili çeşitli arama sorguları için Google Trendler verilerini de alarak bu verilerin ölçümü yapılmaktadır. Özellikle arama hacimlerindeki değişimi ve şu anda popüler olan diğer aramalar takip edilmektedir.

Bu beş elementin yanında, Alternative.me %15 oranına sahip olan anket sonuçlarından da yararlanmaktaydı. Anketler ise site verilerine göre şu an askıya alınmış durumdadır.

Korku ve Açgözlülük Endeksi Güvenilir mi?

Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto para piyasasının durumunu bir dereceye kadar anlamaya yardımcı olmaktadır. Ancak herhangi bir yatırım, elde tutma veya satım kararı yalnızca endekse dayandırılamaz.

Kaynak: Bitexen Research

REKLAMI KAPAT X