Kripto sektörüne "Adil Değer Muhasebe Kuralları" getiriliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kripto sektörüne 
Doviz.com
07.09.2023 14:17

Bloomberg’in raporuna göre, Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB), Bitcoin ve diğer kripto paralar için Adil Değer Muhasebe Kuralları'nı hayata geçirme amacı kapsamında MicroStrategy şirketine ilk yetkiyi verdi.

Bitcoin ve diğer kripto paraların değerlemesi konusu, uzun yıllardır şirketler için finansal raporlama sürecinin en karmaşık yönlerinden biri haline gelmişti.

Dijital varlıkların aşırı dalgalı yapısı ise gerçek piyasa değerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesini oldukça güç hale getirmekteydi.

FASB'nin adil değer muhasebe kurallarını uygulamaya koyma kararı sonrasında ise şirketlerin dijital varlıklarının piyasa değerini düzenli olarak gözden geçirme ve bu varlıkların değerindeki değişiklikleri mali raporlarında belirtmesi gerekecek.

Bu ise Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatlarında meydana gelen artışlar ya da azalmalar durumunda, şirketlerin bu değişiklikleri finansal raporlarında yansıtmaları gerekeceği anlamına gelerek, mali raporların daha şeffaf bir formda sunulacağına işaret etmektedir.

Önceki uygulama, Bitcoin'i soyut bir varlık olarak ele alıyordu, bu da şirketlerin bu varlığı satın aldıkları değerden daha düşük bir fiyata sahip olsalar bile, kayıtlarında bir değer düşüşü kaydetmeleri gerektiği anlamına geliyordu. Ancak Bitcoin'in fiyatı artsa bile, şirketler bu artışı kayıtlarına geçiremiyorlardı.  Şimdi, adil değer muhasebesi ile şirketler, belirli periyotlarla, varlıklarının değerindeki gerçekleşmemiş kazançları ve kayıpları raporlayarak, değerdeki artışı elde etme olanağına sahip olacak.

Böylelikle yatırımcılar ve düzenleyiciler, kripto para alanında faaliyet gösteren şirketlerin mali durumu hakkında daha hızlı ve kesin bilgilere erişme imkanına sahip olacak.

Bu artan şeffaflık ise denetim ve düzenleme eksikliği nedeniyle sık sık endişe yaratmış olan endüstriye daha fazla güven duyulmasını sağlayabilir.

Ancak kripto paraların adil değer muhasebesine tabi tutulması çeşitli zorlukları da beraberinde getirecektir. Buna göre, Bitcoin ve diğer dijital varlıkların yüksek fiyat dalgalanmaları, şirketlerin finansal raporlarını doğru bir şekilde hazırlamak için güçlü değerleme yöntemlerine ve prosedürlere yatırım yapma ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Ayrıca, denetçilerin bu varlıkların adil piyasa değerini değerlendirmek için uzmanlık kazanmaları gerekebilir.

MicroStrategy, FASB'den yetki aldı

Aynı zamanda, bilançosunda Bitcoin tuttuğu bilinen MicroStrategy şirketine, Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) tarafından "Adil Değer Muhasebesi" yetkisi verildi. MicroStrategy, bu yetki sayesinde Bitcoin varlıklarını, kendi edinme maliyetleri yerine piyasa değerine göre değerlendirme imkanına sahip oldu.

REKLAMI KAPAT X