Kripto sektörüne yönelik anket sonuçlandı: Genç nesil yatırımlarında sosyal medya fenomenlerini dinliyor

Okuma Süresi: 5 Dakika
Kripto sektörüne yönelik anket sonuçlandı: Genç nesil yatırımlarında sosyal medya fenomenlerini dinliyor
Doviz.com
31.08.2023 10:40

KuCoin tarafından düzenlenen bir anket, Türkiye'de 18 ila 60 yaş arasındaki kripto yatırımcılarının oranının son 18 ayda yüzde 40'tan yüzde 52'ye yükseldiğini ve özellikle genç neslin yatırımlarında sosyal medya fenomenlerini dinlediğini gösterdi.

Kripto borsasaı KuCoin, "Into the Cryptoverse" adlı araştırma raporu serisinin 15’inci sürümü olan “Türkiye’deki Kripto Kullanıcılarını Anlamak” başlıklı araştırma sonuçlarını yayımladı.

Rapor, Türkiye’deki kripto ekosistemine ışık tutan içgörüler sunarken, Türkiye'deki 18 ile 60 yaş arasındaki 550 yetişkin kripto yatırımcısı örnekleminden hareketle eğilimleri, tercihleri ve davranışları inceleyerek ülkedeki kripto yatırımları ve yatırımcı profiline dair bilgiler içerdi.

Anket, Türk yetişkinler arasında kripto yatırımcılarının önemli bir artışını ortaya koyarken,  Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında yüzde 50'den fazla değer kaybetmesiyle birlikte kriptonun enflasyondan korunma amacıyla Türkiye’de hala popüler olduğuna işaret etti.

6 adımda Türkiye’deki kripto kullanıcılarının yorumlandığı veriler ise şöyle oldu:

Yatırımcıların yüzde 31'i son çeyrekte katıldı

Anket, Türk yetişkinler arasında kripto yatırımcılarında önemli bir artış olduğunu gösteriyor ve kripto yatırımcılarının oranının son 18 ayda yüzde 40'tan yüzde 52'ye kadar yükseldiğini ortaya koyuyor. Bu durum, Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında yüzde 50'den fazla değer kaybetmesiyle birlikte kriptonun enflasyona karşı bir sığınak olarak tercih edilmesinin artan bir ilgi ve kabulünü gösteriyor. Erkek yatırımcılar hala yüzde 57'lik oranla önde olsa da genç nesil arasında kadın katılımında artan bir eğilim gözlemleniyor. 18 ila 30 yaş arasındaki kripto yatırımcılarının neredeyse yarısı (yüzde 47) kadın. Bu oran, 45 yaşın üstündeki kadın kripto yatırımcılarının sadece yüzde 37 olduğu düşünüldüğünde, kripto benimseme sürecinin daha yaygın hale gelmesiyle cinsiyet farkının giderek azaldığını gösteriyor.

Katılımcıların yüzde 36'sı 100 bin liranın üzerinde yatırım yapıyor

Kripto yatırımcılarının yaş dağılımına bakıldığında genç nesillerin öne çıktığı görülüyor. 31-44 yaş arası yatırımcılar yüzde 48 ile çoğunluğu oluştururken, 18-30 yaş arası yatırımcılar yüzde 37 ile onları takip ediyor.

Yapılan ankette yüzde 31'lik kısım son üç ay içinde ilk kripto yatırımını yaparken, özellikle 30 yaşın altındaki yatırımcıların yüzde 54'ü geçen yıl piyasaya katıldığını belirtiyor, bu da gençlerin etkisini gösteriyor. Aynı zamanda, 45 yaş üstü yatırımcıların yüzde 37'si iki yılı aşkın süredir kripto yatırımı yapıyor, bu da kripto paranın istikrarlı bir benimsenme sürecinden geçtiğini gösteriyor.

Anket sonuçları, 30 yaş altı genç yatırımcıların yüzde 33'ünün 100 bin TL'nin üzerinde yatırım yaptığını gösteriyor. Genç neslin yüksek ilgisi ve diğer yaş gruplarının katılımı, ülkede kriptonun giderek daha fazla kabul gördüğünün bir işareti olarak öne çıkıyor.

Türkiye'deki yetişkin kripto yatırımcılarının motivasyonlarına ve tercihlerine dair anket sonuçları önemli bir görünüm sunuyor. Yüzde 58 oranındaki büyük bir kesim, kripto yatırımlarının temel hedefinin uzun vadeli servet oluşturmak olduğunu vurguluyor. Bu perspektif, tüm nesiller arasında tutarlı bir şekilde devam ederken, kriptonun finansal özgürlüğe ulaşmada önemli bir araç olarak kabul edildiğini gösteriyor. Farklı yaş gruplarının motivasyonları arasında çeşitlilik görülüyor. Daha ileri yaşlı yatırımcılar genellikle değer saklama ve portföy çeşitlendirmesine odaklanırken, genç nesiller daha çok işlemlerin kolaylığı ve kısa vadeli kazançları önemsiyor.

Katılımcıların yüzde 37'si, kripto yatırımının temel amacının varlık değerini korumak olduğunu belirtirken, yüzde 25 ise kriptonun riskleri azaltma ve yatırım portföyünü çeşitlendirme avantajlarını öne çıkarıyor. Bu motive edici faktörler özellikle 45 yaş üstü yatırımcılar arasında daha fazla görülüyor.

Kripto tutanların yüzde 34'ü, pratik transferler ve hızlı işlemler için kriptoyu tercih ediyor; bu da kriptonun verimlilik ve hızın değerini yansıttığını gösteriyor. Yüzde 17'lik bir kesim ise kripto piyasasının deneysel ve keşifçi doğasına uyumlu olarak kısa vadeli kazanç ve yatırım sürecinin cazibesine vurgu yapıyor. Bu eğilim özellikle genç nesiller arasında daha belirgin görülüyor.

Bitcoin en ilgi çeken kripto yatırımı

Anket, Türkiye'deki yetişkin yatırımcıların ilgisini çeken kripto para birimleri ve kavramlar hakkında önemli ipuçları sunuyor. Bitcoin, genç nesiller de dâhil olmak üzere genel yatırımcıların yüzde 71'ini cezbediyor. Ethereum ise genel ilginin yüzde 45'ini ve genç yatırımcıların yüzde 52'sini kendine çekerek ikinci sırayı alıyor.

İstikrarlı para birimleri (stablecoin’ler), yüzde 33'lük bir kesimden yatırım ilgisi toplayarak, alım-satım, transfer ve değer saklama amacıyla güvenilir bir dijital varlık talebini yansıtıyor.

NFT ve Metaverse kavramları da ankette dikkat çekiyor. Yüzde 21'lik bir kesim NFT'ye, yüzde 19'u Metaverse'e ilgi gösterirken, gelişen kategoriler arasında meme tokenler yüzde 18 ilgi görüyor.

Genel kanının aksine, 31-44 yaş arası yatırımcılar, NFT, Metaverse ve meme tokenlere en fazla ilgiyi gösteriyor. Halka açık zincirler ve DeFi tokenlerin ise her biri yüzde 12'lik bir ilgi payına sahip.

Uzun vadeli yatırım dikkat çekiyor

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 70'i kripto ile al-sat yapıyor, bu da kriptoyu yatırım aracı olarak kullanmaya büyük ilgi olduğunu gösteriyor. Ayrıca, yüzde 22'si NFT satın almış ve yüzde 19'u HODLing (tutma) ve staking yapmış, bu da dijital koleksiyon ürünlerine ve pasif gelir elde etmeye artan ilgi olduğunu gösteriyor. Yaş arttıkça, HODLing, kazanç sağlama ve staking'e katılan bireylerin yüzdesinin arttığı görülüyor, bu da ileri yaşlı katılımcıların daha uzun vadeli yatırım stratejilerine daha eğilimli olduğu öngörüsüyle tutarlı bir tablo çiziyor.

Sonuçlar ayrıca, kriptonun sadece kişisel kullanım için değil, aynı zamanda değer transferi aracı olarak da düşünüldüğünü gösteriyor. Katılımcıların yüzde 14'ü kriptoyu hediye amaçlı kullanırken, yüzde 13'ü eşler arası para transferleri için kullanıyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 9'u maaş almak veya ödemek için kripto kullandığını ve yüzde 8'i kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağış yaptığını belirtiyor, bu da kripto benimsenmesinin istihdamla ilgili işlemlerde ve hayırseverlik amaçlı kullanımlarında potansiyelini gösteriyor. Genel olarak anket, kriptonun farklı yaş gruplarında çeşitli kullanım alanlarına sahip olduğunu ve göreceli olarak geniş bir kabul gördüğünü vurguluyor.

Genç nesil yatırımlarında sosyal medya fenomenlerini dinliyor

Katılımcıların yüzde 27'si kripto dünyasına girişi sosyal medya fenomenlerine dayandırıyor. Özellikle genç nesil, YouTube (yüzde 41), Twitter (yüzde 34), Telegram (yüzde 29) ve Instagram (yüzde 19) gibi platformlara güvenilir haber kaynakları olarak bakıyor.

Rapora dair yorum yapan KuCoin CEO'su Johnny Lyu konu ile ilgili, "Türkiye'deki dinamik kripto topluluğuna ışık tutan bu kapsamlı raporu sunmaktan heyecan duyuyoruz. 'Kripto Evrenine Bakış' aracılığıyla daha bilinçli bir kripto manzarasına katkıda bulunmayı ve kripto para birimlerinin sorumlu bir şekilde benimsenmesini ve kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bu raporun anlamlı tartışmaları tetiklemesini ve küresel kripto topluluğunun kolektif bilgi birikimine katkıda bulunmasını umuyoruz” açıklamasını yaptı.

REKLAMI KAPAT X