OECD vergi kaçakçılığını önlemek için Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi (CARF) yayımladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
OECD vergi kaçakçılığını önlemek için Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi (CARF) yayımladı
Doviz.com
11.10.2022 14:37

Pazartesi günü yapılan basın açıklamasına göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) vergi kaçakçılığını önlemek için yeni vergi raporlama çerçevesi olan, Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’ni (CARF) yayımladı.

Yayımlanan raporda, ağustos ayında onaylanan çerçevenin kripto işlemleriyle ilgili bilgileri toplamayı sağladığı belirtildi.

Raporda stabilcoinler, kripto varlık olarak ihraç edilen ürünler ve değiştirilemeyen ürünler ile geleneksel finans aracılarının müdahalesi olmadan tutulabilen ve transfer edilebilen varlıkların kapsam içine alındığı belirtildi.

Borsalar ve aracı platformlar gibi ilgili kripto varlıklar arasındaki alışverişi kolaylaştıran hizmet sağlayıcıların da kapsama dahil edileceği belirtildi.

Raporda vergi mükelleflerinin, ilgili kripto varlıklarında vergi işlemlerine ne zaman girdikleri konusunda yeterli veri olmadığı belirtildi. Bu eksiklikleri gidermek amacıyla da OECD’nin bu yeni Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’ni oluşturduğu aktarıldı.

Oluşturulan çerçevenin küresel kara para aklama standartlarına da uyumlu olduğu belirtildi.

OECD yetkilileri ayrıca, Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’nin kripto endüstrisinin hızlı büyümesi ışığında geliştirildiğini belirterek, geçen yıl kripto para sektörünün, ocak ayında 715 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipken, bu yıl düşüşe geçmeden önce yaklaşık 3 trilyon dolar değere ulaştığını aktardı.

Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’nin, kripto endüstrisine hizmet sağlayan firmaların, iş yaptıkları ülkede uymaları gereken kuralları belirlemesi bekleniyor.

İlgili düzenlemeye göre, kripto varlıklar ve para birimleri arasındaki alım satımların yanı sıra, kripto varlıklar arasındaki alım satımların transferinin de (perakende ödeme işlemleri dahil) raporlanması yer alıyor.

Raporda bu kuralların yanı sıra, Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’nin ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanmasını sağlamak amacıyla yeni bir paket üzerinde çalışıldığı belirtildi.

OECD’ye verilen kripto para raporu görevi doğrultusunda bu hafta G20 ülkeleri yetkilileri bu düzenlemeyi görüşecek.

REKLAMI KAPAT X