Peter Thiel, 8 yıl sonra kripto piyasasından çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Peter Thiel, 8 yıl sonra kripto piyasasından çıktı
Doviz.com
19.01.2023 16:50

Milyarder Peter Thiel tarafından kurulan risk sermayesi şirketi Founders Fund, geçen yıl piyasanın çökmeye başlamasından kısa bir süre önce kripto para birimlerine yaptığı sekiz yıllık yatırımın neredeyse tamamını kapatarak yaklaşık 1,8 milyar dolar getiri elde etti.

San Francisco merkezli fon ilk yatırımını 2014'ün başlarında Bitcoin'e yaparken, sektöre olan yatırımları ise günden güne artış göstermişti. Fona yakın kişiler ise toplam yatırımının yaklaşık üçte ikisinin Bitcoin satın almak için kullanıldığını söyledi.

Fona yakın kişilerden biri, Founders Fund'ın Mart 2022 sonuna kadar (dijital varlıklar, geçen yıl mayıs ayında bir krize sürüklenmeden önce) kripto para portföyünün büyük çoğunluğunu sattığını söyledi.

Söz konusu kişiler, fonun şu anda kripto para birimlerine önemli ölçüde bağlı olmadığını da vurguladı.

Risk sermayesi şirketi tarafından kripto yatırımının sona erdiğine yönelik bir açıklama gelmezken, Founders Fund ise konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Cumhuriyetçi adayların ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçisi olan Thiel ayrıca büyük miktarda Bitcoin satın alan ilk ana akım yatırımcılardan biriydi.

Thiel daha önceki açıklamalarında Bitcoin'in geleceği konusunda iyimser olduğunu belirtirken, "itibari para rejiminin sonuna geldik" değerlendirmesinde bulunmuştu. Thiel ayrıca o sırada yaklaşık 44.000 dolardan işlem gören Bitcoin'in fiyatının 100 kat artabileceğini öne sürmüştü.

Thiel, JP Morgan CEO'su Jamie Dimon'a ise paralarının bir kısmını Bitcoin'e ayırmaları gerektiği yönünde tavsiyede bulunmuştu.

2009'da piyasaya sürülen Bitcoin'in fiyatı ise 2014'te yaklaşık 750 dolardan, Kasım 2021'de 65.000 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bununla birlikte, geçen yıl kasım ayında iki yılın en düşük seviyesi olan 15.500 dolara düşmesi de dahil olmak üzere kripto piyasasında birkaç büyük çöküş yaşandı.

Dijital varlıklar geçen yıl mayıs ayından bu yana krizlerle boğuşurken; Terraform Labs, Celsius, Voyager ve Three Arrows Capital gibi yüksek profilli kripto şirketleri ise iflasa zorlandı.

Aralık ayına gelindiğinde, Bitcoin zirvedeki değerinin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş ve küresel kripto piyasasının değerinden 2 milyar dolardan fazla para silinmişti.

Son yıllarda Silikon Vadisi'ndeki birçok yatırımcı da dijital para birimlerine yatırım yaptı ancak çoğu yatırımcı doğrudan kripto para satın almak yerine kripto işletmelerinden hisse senedi almaya odaklandı.

REKLAMI KAPAT X