SEC/Gensler: Kripto pazarındaki iş modelleri uyumsuzluk üzerine kurulu

Okuma Süresi: 2 Dakika
SEC/Gensler: Kripto pazarındaki iş modelleri uyumsuzluk üzerine kurulu
Doviz.com
16.05.2023 16:51

Çoğu kriptonun menkul kıymet olduğunu ve SEC’e kayıt olması gerektiğini düşünen kripto eleştirmeni SEC Başkanı Gary Gensler, sektöre yönelik yeni açıklamalarda bulundu.

Dün Atlanta FED tarafından düzenlenen 27. yıllık Finansal Piyasalar Konferansı’ndaki bir soru-cevap oturumuna katılan Gary Gensler, kripto pazarlarının genel olarak uyumlu olmadığını ve yanlış bir merkeziyetçilik ilkesine dayandığını iddia etti.

Genel olarak kripto para regülasyonlarından SEC ile Coinbase arasındaki anlaşmazlığa kadar pek çok konuyu ele alan SEC Başkanı, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Kripto para pazarındaki iş modelleri uyumsuzluk üzerine kurulu.

İş modelleri genellikle müşteri fonları üzerine inşa ediliyor ve çatışmalarla dolu.

Ayrıca, geleneksel finans ve kripto para sektörü birbirine bağlı hale geldikçe, bunun “finansal varlıklar için” pek de iyi olmadığını görüyoruz. Zira ABD’deki iflas eden son dört bankadan üçünün kriptolarla bağlantısı bulunuyordu.”

Konuyu SEC-Coinbase anlaşmazlığına çeken Richmond FED Başkanı Tom Barkin ise Coinbase’in SEC’i kripto sektörü için yeni kurallar getirmeye zorlamak amacıyla açtığı davaya dikkat çekerek Gensler’e “SEC neden kripto pazarı için kurallar yayınlamak istemiyor?” diye sordu.

“Sevgili Tom, çünkü kurallar zaten yayınlandı ancak kripto pazarı büyük ölçüde uyumsuz işleyen bir alandır.

SEC borsanın, satıcının, saklama ve varlık danışmanının ne olduğu ile menkul kıymet arzının nasıl kaydedileceğine yönelik kurallar koymuştur.

Bu kurallar yürürlükte ve gayet anlaşılır durumdadır. Bu bağlamda, yeni bir teknoloji olarak kriptonun Kongre’nin ortaya koyduğu kamu politikalarıyla tutarsız olmasını sağlayacak hiçbir durum yoktur.”

SEC ise son olarak Coinbase’e bir Wells Bildirimi göndermişti. SEC’in Wells Bildirimi'ne karşılık Coinbase de SEC’i kripto endüstrisi için yeni kurallar getirmeye zorlamak amacıyla dava etmişti.

REKLAMI KAPAT X