ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), stabilcoin çıkaran Paxos'a karşı tavrı kripto piyasasında tedirginlik yaratıyor.
SEC'in bu hamlesinin 137 milyar dolarlık kripto piyasa için büyük etkileri olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu hamlenin sadece Paxos üzerinde değil, tüm sektör genelinde önemli bir baskı yaratabileceğine vurgu yapıyor.
Bu stabilcoinler genellikle tahvil ya da rezerv nakit gibi gerçek varlıklarla desteklenirken, insanların fiat para birimini dönüştürmek zorunda kalmadan hızlı bir şekilde farklı coin'lere girip çıkmalarına olanak sağlıyorlar.
Paxos, BUSD adında bir dijital para birimi çıkarmıştı
Paxos ise dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance ile ilişkili bir stablecoin çıkarmıştı. BUSD olarak bilinen Binance coin, ABD doları ile bire bir sabitlenmiş olarak işlem görüyor ve diğer kripto paralar arasında transfer yapılmasına imkan tanıyor.
Ancak, geçtiğimiz hafta New York eyaletinin mali düzenleyicisi Paxos'a BUSD ihracını durdurma konusunda talimat verdi.
Paxos ise SEC'in kendisine, düzenleyicinin BUSD'nin bir menkul kıymet olduğunu iddia eden bir eylem önermeyi düşündüğünü belirten bir bildirim yayımladığını söyledi. Paxos ayrıca bildirimin Paxos'un BUSD arzını federal menkul kıymetler yasaları kapsamında kaydettirmesi gerektiğini öne sürdüğünü söyledi.
SEC ise bu gelişmelerin ardından henüz resmi bir işlem başlatmasa da, Paxos'un eylemlerini yakından izliyor.
Analistler, SEC'in resmi bir prosedür başlatması durumunda tether de dahil tüm stabilcoinler için bu hamlenin büyük bir etkisinin olabileceğini belirtiyor.
Hukuk firması BCLP'nin ortaklarından Renato Mariotti ise konuyla ilgili verdiği bir demeçte, "SEC Paxos'u suçlarsa, diğer stabilcoin ihraççıları da kayıt yaptırmalı ya da SEC ile bir mahkeme mücadelesine hazırlanmalıdır." dedi.
Stabilcoinler menkul kıymet midir?
Paxos'a yapılan bildirim de özellikle stabilcoinlerin menkul kıymet olup olmadığı sorusuna odaklanıyor.
Paxos ise SEC personeliyle kategorik olarak aynı fikirde olmadığını çünkü BUSD'nin federal menkul kıymetler yasaları kapsamında bir menkul kıymet olmadığını, iddia ediyor.
SEC ise bir varlığın menkul kıymet olarak kabul edilip edilmediğini belirlemek için Howey testini kullanıyor.
Howey testinin bir parçası olarak bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için ise dört kriter kullanılıyor. Bu kriterlerin başında ise yatırımcının bu varlık üzerinde kar beklentisi olup olmadığı yer alıyor.
Uzmanlar, Paxos'un SEC'e karşı agresif bir şekilde dava açmasının da mümkün olduğunu belirterek, bunu yapmanın ise maliyetli olacağının altını çiziyor.
Ancak BUSD, SEC tarafından bir menkul kıymet olarak kabul edilirse, düzenleyicinin stabilcoin üzerinde gözetimi artacak ve Paxos'un ne olursa olsun SEC'e kaydolması ve daha sıkı düzenlemeleri kabul etmesi gerekecektir.
CoinShares Ürün Müdürü Townsend Lansing CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu eylemin temeli mutlaka Paxos BUSD yapısına özgü olacaktır, ancak muhtemelen ABD'ye coin satan diğer stablecoin ihraççıları için geniş kapsamlı etkileri de görülecektir." dedi.
Olası bir davanın muhtemel sonuçlar nelerdir?
Uzmanlar bu konuda ortaya çıkabilecek bir dizi farklı senaryonun olduğunu ve sürecin SEC'in Paxos'a karşı neyi iddia ettiği ve iki tarafın nasıl ilerleyeceğine göre değişeceğinin altını çiziyorlar.
Mariotti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "SEC'in Paxos ile bir uzlaşmaya varması ve Paxos'un BUSD'nin bir menkul kıymet olduğunu kabul ederek diğer sabit coinlerin de aynı şeyi yapmasına ve kaydolmasına yol açmasının muhtemel olduğuna inanıyorum." dedi.
Mariotti ayrıca Paxos'un SEC'e karşı agresif bir şekilde dava açmasının mümkün olduğunu ancak bunun maliyetinin dışında uzun yıllar süren bir dava sürecine girilebileceği anlamına geldiğini belirtiyor.
Tıklayın: Binance CEO'su 'CZ', BUSD'nin piyasa değerinin gerilediğini açıkladı