Segwit2X Hard Fork Güncellemesi İptal Edildi!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Segwit2X Hard Fork Güncellemesi İptal Edildi!
Doviz.com
09.11.2017 10:44

16 Kasım’da gerçekleşmesi beklenen Segwit2X hard fork güncellemesi ve muhtemel zincir ayrılığının, Bitcoin kullanıcı ve geliştiricilerinden her geçen gün daha çok destek kaybetmesi neticesinde iptaline karar verildi. Bu olay sonucunda, Bitcoin bir anda çok yükselip ardından da sert düştü. 16 Kasım’da ücretsiz B2X koinlerini bekleyen kullanıcılar iptal haberinin ardından satış pozisyonu almayı tercih ederken Bitcoin’i uzun vadeli bir yatırım aracı olarak gören yatırımcılar düştüğü yerden tekrar alarak eski noktasına getirdi. Bitcoin ana zincirini ortadan ikiye bölüp bir yıkım yaratabilecek bu güncelleme belli bir süre için de olsa rafa kalktı ama çözme amacı güttüğü problemler de bu vesileyle problem olarak yerinde kaldı.

Segwit2X güncellemesini savunan geliştiriciler, para gönderim hızının son zamanlarda ağ yoğunluğu sebebiyle çok yavaşlaması ve gönderim ücretlerinin de artmasından dolayı bu güncelleme teklifini New York antlaşması ile sunmuşlardı. Temelde bu antlaşma ile Bitcoin Cash hard fork’unu ve onunla gelen zincir ayrılığını engellemek için ekosisteminin çoğunluğunun kabul edeceği bir orta yol hedeflenmiş ve çoğunluk desteğiyle gelen Segwit güncellemesinin ardından, blok boyutlarının 1 MB’dan 2 MB’a çıkartılması ile Segwit2X güncellemesi tamamlanmış olacaktı. Bu doğrultuda antlaşma kabul edilmiş ve maden havuzları buna göre Bitcoin çıkartmaya başlamıştı. Ancak tüm olanlara rağmen Bitcoin Cash zincir ayrılığı gerçekleştiği için bu anlaşma da pek çok geliştirici için anlamını kaybetmiş oldu. Çünkü replay protection (işlemlerin farklı zincirlerde kopyalanarak gerçekleşmesini önleyen sistem) dahi barındırmayacağı olasılığı konuşulan Segwit2X güncellemesi, üzerinde çok düşünülmemiş bir kriz yönetimi koini olacaktı. 

Şimdi Bitcoin gönderim ücretleri artmaya devam ettikçe, ekosistemin farklı bir çözüm önerisiyle gelmesi gerekecektir. Aksi takdirde ucuz maliyetle hızlı gönderim işlemleri gerçekleştirebilen Ethereum veya Bitcoin Cash gibi alternatif koinler, Bitcoin’in şu anda sarsılmaz görünen tahtı için büyük tehlike oluşturacaktır.

REKLAMI KAPAT X