Sprecher: Kripto paralar menkul kıymet olarak düzenlenebilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sprecher: Kripto paralar menkul kıymet olarak düzenlenebilir
Doviz.com
07.12.2022 14:38

Intercontinental Exchange Inc (ICE) CEO'su Jeffrey Sprecher, kripto paraların ABD’de menkul kıymet olarak düzenlenmesi teklifinde bulundu.

Kripto para birimlerinin menkul kıymet olarak düzenlenmesine yeniden odaklanılması teklifi, FTX'in çöküşüyle yatırımcıların belirsizliğe itildiği ve kripto para düzenleyicilerinin de itibarlarını kaybettiği bir dönemde geldi.

6 Aralık'ta Goldman Sachs Group Inc. tarafından düzenlenen finansal hizmetler konferansında konuşan Sprecher, kripto varlıkların menkul kıymetler gibi düzenleneceğini ifade etti.

Bunun tüketicileri daha fazla koruyacağını ve merkezi borsalar ile komisyoncular üzerinde de denetlemenin daha etkili yapılmasıyla sonuçlanacağını savundu.

Sprecher konuyla ilgili, "Bu ne anlama geliyor? Daha fazla şeffaflık demek, müşteri fonlarının güvence altına alınması demek.” dedi.

Sprecher ayrıca, menkul kıymetler açısından yasal çerçevelerin mevcut olması sebebiyle kripto endüstrisi için yeni bir düzenlemenin gerekli olmadığını, mevcut düzenlemelere entegre edilebileceğini savundu.

Senatör Elizabeth Warren'dan kripto tasarısı

Kripto sektörüne yönelik getirdiği eleştiriler ile tanınan Senatör Elizabeth Warren ise, Gary Gensler liderliğindeki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) kripto alanı üzerindeki düzenleme yetkisinin çoğunun verileceği bir kripto tasarısı üzerinde çalışıyor.

Online haber kaynağı Semafor'un konuya yakın iki isimsiz kaynağa dayandırdığı 7 Aralık tarihli bir rapora göre, Warren'ın kripto tasarısı henüz ilk aşamalarında ancak vergilendirme, düzenleme, ulusal güvenlik ve iklim gibi bir dizi konuyu da kapsamayı hedefliyor.

Warren'ın bu tasarıyla, özellikle denetlenmiş mali tablolar ve banka benzeri sermaye gereklilikleri gibi düzenleyici yükümlülükler getirmek istediği söyleniyor.

Tasarıya ilişkin spesifik ayrıntılar açıklanmasa da Warren'ın sözcüsü Alex Sarabia, Semafor'a yaptığı açıklamada SEC ile iletişim halinde olunduğunu doğruladı.

Ayrıca, düzenleyiciler arasında hangi kripto varlıkların emtia ya da menkul kıymet kategorisine girmesi gerektiği konusunda uzun süredir devam eden tartışmalar olduğu ancak Bitcoin'in son dönemlerde yaşadığı değer kayıplarına rağmen, oy birliğiyle bir emtia olarak görülebilecek tek varlık olduğu belirtildi.

REKLAMI KAPAT X