Türkiye'deki dolar kuru makası yatırımcıların 'Tether' talebini artırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye'deki dolar kuru makası yatırımcıların 'Tether' talebini artırdı
Doviz.com
11.06.2023 16:53

Türkiye, kripto para sahipliği yüksek ülkelerden biri haline gelirken; kur alım satımında ortaya çıkan makas sonrası fiyatı dolara sabitlenen Tether yatırımına olan ilgi artmaya başladı.

Dolara dayalı bir kripto varlık olan ve stablecoin olarak bilinen Tether’e yönelik yerel talep, mayıs başlarında artarak, seçimin ardından da yüksek kalmaya devam etti.

Türk lirası ise geçtiğimiz hafta tarihi düşük seviyelerini görürken geçen hafta dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetti ve dolar/TL kuru haftayı 23,38 seviyesinde kapattı.

İLGİLİ HABER Uzmanlar TL'nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hızlanan döviz kurlarındaki artış yeni rekor seviyeleri beraberinde getirdi. Uzmanlar ise TL’nin değer kazanması için gerekli kriterleri açıkladı.

Türk lirasındaki sert değer kaybı ise yatırımcıları alternatif kanallara yönlendirdi. Bloomberg’in Kaiko’nun verilerinden aktardığına göre, kripto piyasasında lira ile yapılan işlemler haziran başlarında toplam kripto varlık ticaret hacminin yüzde 10’unu oluşturdu. Bu rakam 2023’ün başında yüzde 4 seviyesindeydi. Küresel kripto işlem hacmi ise günlük 1 trilyon doların üzerine çıktı.

Öte yandan CoinMarketCap verilerine göre, Tether’in Türkiye merkezli BTCTürk’teki işlem hacmi payı, Binance’teki yüzde 1’e kıyasla yüzde 20’e çıktı. Bu da Türkiye piyasalarında stablecoin’e olan talebin güçlü kaldığına işaret etti.

‘Lira ile döviz ve altın almak zorlaştı’

Bloomberg’e konuşan eski bankacı ve öğretim görevlisi Ebru Güven ise düzenleyici kurumların döviz ticareti üzerinde yaptığı düzenlemelerin lira ile dolar veya altın almayı zorlaştırdığını söyledi.

Güven, “Stabilcoin’lere yatırım yapmak, insanların servetlerinin değerini korumalarına olanak tanıyor ve enflasyon bu kadar yüksekken varlıkları korumanın yollarından biri olarak görülüyor. İnsanların şu anda stablecoin satın almaları için tek motivasyonu bu” dedi.

Geçen yıl enflasyona karşı korunmak isteyenler ise borsaya sığınmıştı. Buna göre Borsa İstanbul, dünya borsaları içerisinde en çok değer kazanan borsa olmuştu.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul geçtiğimiz yıl dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu 2022 yılını dünya genelinde 91 borsadan 70’inin kayıpla tamamladığı görülürken; Borsa İstanbul, dünyadaki organize borsalar arasında dolar bazında yüzde 105 ile en fazla getiriyi sağlayan borsa olarak öne çıktı.

Ancak borsa, 2023’e dalgalı bir seyirde başladıktan sonra ilk dört ayda yaklaşık yüzde 16’ya ulaşan kayıp yaşattı. Bu kayıpların ardından yeni ekonomi yönetiminin piyasa dostu olarak seçilmesi ise tüm kayıpların geri alınmasını sağladı.

İLGİLİ HABER BIST 100 endeksi 2023 yılı kayıplarının tamamını geri aldı Borsa İstanbul’da seçimlerin getirdiği belirsizlik sonucunda oluşan kayıplar, belirsizliklerin ortadan kalkması ve ortodoks politikalara geçiş yapılacağının fiyatlanmasıyla geri alındı.

Tether’e ilgi daha da fazla

Ancak yatırımcılar borsa dışında kendilerini yüksek enflasyondan korumak için kripto sektörüne olan ilgisini de yüksek volatiliteye rağmen sürdürdü. Buna göre yatırımcıların en fazla ilgili gösterdiği kripto para birimleriyse USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) gibi stablecoin’ler olarak dikkat çekti.

Uzmanlar bu stablecoin’lerin dolara endeksli olmasının ve alım satım makaslarının nispeten düşük olmasının bireylerin tercihlerinde en önemli etken olduğunu belirtiyor.

Stablecoin'ler ise kısaca ‘değeri para ya da kıymetli metal gibi bir varlığa endeksli kripto varlık‘ olarak tanımlanıyor. Alıcıları fiyat dalgalanmalarından korumak amacıyla piyasaya sürülen stablecoin'ler, kripto para piyasasının ‘güvenli limanı’ olarak görülüyor.

REKLAMI KAPAT X