Ali Kemal Deveciler 43 yıllık partisinden 15 meclis üyesiyle ayrıldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ali Kemal Deveciler 43 yıllık partisinden 15 meclis üyesiyle ayrıldı
Doviz.com
02 Ağustos 2026 20:08

Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler 43 yıldır üyesi olduğu partisinden istifa etti. Belediye meclis üyeleriyle birlikte ayrılık kararı alan Deveciler, mücadelesini farklı bir çizgide sürdüreceğini açıkladı.

Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, siyasi kariyerinin en önemli dönemeçlerinden birini kamuoyuyla paylaştı. Deveciler, 43 yıl boyunca emek verdiği Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrıldığını duyururken "Tam 43 yıldır büyük bir gurur ve onurla üyesi olduğum, her kademesinde görev alarak emek verdiğim, hayatımın ve mücadelemin ayrılmaz bir parçası olan Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ediyorum. Yol cümleden uludur, Yolumuz halkın yoludur" ifadelerini kullandı. Siyasi hayatının en zor kararını verdiğini belirten Deveciler, partisinden ayrılmanın kendisi için derin bir hüzün taşıdığını dile getirdi.

Deveciler'in siyasi kariyeri boyunca üstlendiği görevler

Siyasi yaşamı boyunca CHP çatısı altında çok sayıda kritik görevde bulunan Deveciler, bu süreçteki birikimini ve üstlendiği sorumlulukları şu verilerle özetledi:

Görev Tanımı Dönem / Sayı
Burhaniye İlçe Başkanlığı 5 Dönem
Belediye Meclis Üyeliği 1 Dönem
Yüksek Disiplin Kurulu Üyeliği 3 Dönem
Kurultay Delegeliği 13 Kez
Balıkesir Milletvekilliği 2002-2007 Yılları Arası
CHP Genel Sayman Yardımcılığı 2014-2018 Yılları Arası
Burhaniye Belediye Başkanlığı 2019'dan itibaren 2 Dönem

İstifa gerekçeleri ve demokratik müdahale vurgusu

Parti içindeki mevcut tabloyu üzüntü ve kaygıyla takip ettiğini vurgulayan Deveciler, yargı kararıyla ortaya çıkan süreçlerin demokratik iradeye müdahale teşkil ettiğini savundu. Deveciler, 15 belediye meclis üyesiyle birlikte aldığı kararı şu sözlerle açıkladı: "Bugün siz değerli hemşerilerimizin teveccühüyle ikinci dönem Burhaniye Belediye Başkanı olarak göreve devam etmekteyim. Ancak bugün Cumhuriyet Halk Partisi'nin içinde bulunduğu tabloyu büyük bir üzüntü ve kaygıyla takip ediyorum. Yargı kararıyla ortaya çıkan mutlak butlan sureciyle birlikte partimizin demokratik iradesine ağır bir müdahalede bulunulmuştur. Bu süreç, Cumhuriyet Halk Partisi'nin yüz yıllık köklü demokratik geleneğine, örgüt iradesine ve milyonların emeğine zarar vermiştir. Bugün geldiğimiz noktada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş felsefesinden ve demokratik kimliğinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını görmekteyiz. 43 yıllık siyasi birikimim, inandığım değerler ve milletimize karşı taşıdığım sorumluluk gereği; büyük bir üzüntü içerisinde ancak güçlü bir inançla Belediye Başkanı olarak şahsım ve toplam 15 Belediye Meclis Üyemiz ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa ettik."

Yeni siyasi yürüyüş ve mücadele kararlılığı

İstifasının temel ilkelerden bir kopuş olmadığını belirten Deveciler, "Ancak herkes çok iyi bilmelidir ki; Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilkelerinden, kurucu değerlerinden ve Cumhuriyet'e olan bağlılığımdan asla istifa etmiyorum. Benim mücadelem; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyet'e, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve sosyal hukuk devleti anlayışına bağlı kalarak devam edecektir. Bugün aldığımız karar, inandığımız değerlerden vazgeçmek değil; o değerleri daha güçlü savunmak için yeni bir mücadele yoluna çıkmaktır." açıklamasını yaptı. Mücadelesini Özgür Özel'in liderliğinde sürdüreceğini kaydeden Belediye Başkanı, değişim iradesinin önemine dikkat çekti. Açıklamasını Nazım Hikmet’in dizeleriyle noktalayan Deveciler, "Dinleyip diyecek sözümüz çok, fakat uzun söze vaktimiz yok... Yürüyelim... Arkadaşlar" diyerek Burhaniye halkı ile birlikte geleceği kurma kararlılığında olduğunu belirtti.