Bakan Bolat: Made in EU onayı ticari ilişkiler için kritik bir adım

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Bolat: Made in EU onayı ticari ilişkiler için kritik bir adım
Doviz.com
04 Mart 2026 22:33

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye'nin Avrupa Birliği sanayi politikalarına dahil edilmesini değerlendirdi. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan yeni yasal düzenleme stratejik sektörlerde yerli üretim ve düşük karbon şartlarını içeriyor. İlgili karar gümrük birliği çerçevesinde ticari ilişkilerin sürekliliği açısından kritik bir adım olarak görülüyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin "Made in EU" politikasına dahil edilmesinin hukuki olarak onaylanmasının ticari ilişkiler adına önemli bir basamak olduğunu çarşamba günü ifade etti. Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın sanayi tabanını güçlendirmeyi amaçlayan ve stratejik sektörler için "Made in EU" ile düşük karbon gerekliliklerini getiren bir yasal teklif sundu.

Sanayi hızlandırıcı yasası ve kapsadığı sektörler

Sanayi Hızlandırıcı Yasası (IAA); çelik, çimento, alüminyum, otomobil ve net sıfır teknolojileri dahil olmak üzere birçok endüstriyi hedef alırken, gelecekte kimyasallar gibi enerji yoğun sektörlere de genişleme imkanı tanıyor. Mevcut Gümrük Birliği'nin yeni sanayi politikası çerçevesinde tanınmasının, yatırımların sürekliliği ve Avrupa değer zincirlerinin rekabet gücü açısından yapıcı bir karar olduğu Ömer Bolat tarafından sosyal medya platformu NSosyal üzerinden belirtildi.

Hukuki onay süreci ve ticari etkiler

Düzenleme kapsamında yer alan temel endüstriyel alanlar ve teknolojik gruplar aşağıda listelenmiştir:

Düzenleme Kapsamındaki Sektörler Gelecekte Kapsanması Beklenen Alanlar
Çelik, Çimento, Alüminyum Kimyasallar
Otomobil ve Net Sıfır Teknolojileri Enerji Yoğun Diğer Sektörler

Türkiye'nin bu sürece dahil edilmesiyle birlikte, Avrupa pazarındaki yerli üretim standartlarına uyum sağlanması ve ihracatçıların rekabet avantajını koruması hedefleniyor. Bakan Bolat, "Made in EU" ibaresinin Türk ürünleri için de geçerli olmasının ikili ticaret hacmine olumlu yansıyacağına dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABER OSD: “Made in EU” tanımına Türkiye’nin dahil edilmesi hayati önemde OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “‘Made in EU’ tanımına Türkiye’nin de dahil edilmesinin ülkemiz ekonomisi açısından hayati önem taşıdığını söyledi.
İLGİLİ HABER Made in Europe taslağında görüş ayrılıkları süreci tekrar uzattı Avrupa Birliği, kamu ihalelerinde yerli üreticilere öncelik verilmesini öngören ve tartışmalara yol açan "Made in Europe" planının duyurusunu bir hafta süreyle erteledi.
REKLAMI KAPAT X