Pakistan enerji sektöründe Türk şirketlerini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Pakistan enerji sektöründe Türk şirketlerini bekliyor
Doviz.com
07 Mart 2026 07:31

Pakistan hükümeti devlet kontrolündeki elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme süreci için Türk yatırımcılara resmi davette bulundu. Pakistan Federal Enerji Bakanı Awais Leghari ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar arasında gerçekleşen görüşmede enerji sektöründeki ikili iş birliğinin artırılması ve stratejik ortaklıkların kurulması hedefleniyor.

Pakistan, devlet mülkiyetindeki elektrik dağıtım şirketlerinin (XWDISCOS) özelleştirilmesi süreci kapsamında Türk yatırımcıları ülkeye davet etti. Söz konusu davet, Pakistan Federal Enerji Bakanı Awais Leghari tarafından Cuma günü Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda iletildi. Görüşme sırasında iki ülke arasındaki enerji sektörü iş birliğinin genişletilmesi ele alınırken, özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine yönelik planlar üzerinde duruldu.

Pakistan enerji sektöründeki reform süreci ve yapısal iyileştirmeler

Bakan Leghari, Türk mevkidaşına Pakistan enerji sektöründe devam eden reform çalışmaları hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Kamu iktisadi teşebbüslerindeki verimsizliklerin azaltılmasını hedefleyen önlemleri ve kurumsal iyileştirmeleri detaylandıran Leghari, hükümetin şeffaf ve rekabetçi bir özelleştirme süreci yürüttüğünü vurguladı. Uluslararası deneyime sahip yatırımcıları çekme konusunda kararlı olduklarını belirten Leghari, enerji üretimi ve dağıtımı konularında geniş tecrübesi bulunan Türk firmalarının bu süreçte anahtar bir rol üstlenebileceğini ifade etti.

Türk yatırımcıların sürece katılımı ve ortak iş birliği platformu

İki ülkenin kurumları ve uzmanları arasındaki mevcut koordinasyondan duyduğu memnuniyeti dile getiren Leghari, enerji iş birliğinin ilerletilmesinin önemine dikkat çekti. Bakan Bayraktar ise Türk yatırımcıların Pakistan enerji sektöründeki özelleştirme süreçlerini yakından takip ettiğini kaydederek, bu sürece anlamlı bir düzeyde katılım sağlanması yönündeki temennilerini paylaştı. Türkiye'nin özelleştirme çabalarında Pakistan'a tam destek vereceğini teyit eden Bayraktar, yatırım fırsatlarını ve olası ortaklıkları değerlendirmek amacıyla iki ülke yetkililerini ve yatırımcılarını bir araya getirecek ortak bir platform kurulması önerisini de gündeme getirdi.

İLGİLİ HABER Türkiye, gelecek yıl Pakistan'da petrol ve doğal gaz arayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 2026'da Pakistan'ın 3 deniz, 2 kara sahasında petrol ve doğal gaz arayacağını bildirdi.
İLGİLİ HABER Türkiye ile Pakistan'dan enerji ve madencilik alanında iş birliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Pakistan arasında enerji dönüşümü ve madencilik alanlarında mutabakat zaptı imzaladıklarını bildirdi.
REKLAMI KAPAT X