Türkiye'nin yaş meyve ihracatı 1 milyar dolar barajını aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye'nin yaş meyve ihracatı 1 milyar dolar barajını aştı
Doviz.com
26 Ağustos 2026 12:29

Türkiye’nin yaş meyve ihracatı 2026 yılının ilk yedi ayında yüzde 59 oranında artarak 1 milyar dolar barajını aşmayı başardı. Avrupa pazarlarındaki güçlü talep ve verimli sezonun etkisiyle Almanya, İspanya ve Polonya gibi ülkelere yapılan dış satımda tarihi rekorlar kaydedildi.

Türkiye’nin yaş meyve sektöründe elde ettiği bu başarı, elverişli hava koşulları ve yağışların ürün kalitesini artırmasıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.

Yüksek rekolteye eşlik eden lojistik avantajlar, Türk ürünlerinin Avrupa pazarlarındaki rekabet gücünü pekiştirirken, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan veriler sektörün ilk kez 1 milyar 5 milyon 225 bin dolarlık ihracat seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Geçen yılın aynı döneminde 631 milyon 662 bin dolar olan ihracat geliri, bir yıl içerisinde ciddi bir ivme kazanarak 512 bin 11 tonluk ürün gönderimiyle desteklendi.

Avrupa pazarında kaydedilen dikkat çekici büyüme oranları

Avrupa ülkeleri, Türk yaş meyvesine olan talebin en yoğun hissedildiği bölge olarak öne çıkıyor.

Almanya, 113,9 milyon dolarlık ithalat hacmiyle Türkiye'nin en büyük pazarı olma özelliğini sürdürürken, bu ülkeye yapılan satışlar yüzde 80 oranında artış gösterdi. İspanya ve Polonya pazarlarında yaşanan üç haneli büyüme oranları, ihracat stratejisinin başarısını kanıtlıyor.

Ülke Artış oranı (%) Eski ihracat (Dolar) Yeni ihracat (Dolar)
İspanya %318 1.725.000 7.212.000
Polonya %295 9.388.000 37.063.000
İtalya %203 2.023.000 6.133.000

İhracatta öne çıkan meyve türleri ve talep artışı

Avrupa mutfaklarında özellikle kiraz, şeftali, nektarin ve kayısı gibi ürünlerin yoğun ilgi görmesi, sektörün toplam gelirlerini yukarı yönlü taşıyor.

Hollanda'ya yapılan ihracat yüzde 53 artışla 12 milyon 578 bin dolara, Letonya'ya yüzde 44 yükselişle 4 milyon 335 bin dolara ve İngiltere'ye yüzde 19 artışla 20 milyon 593 bin dolara ulaştı.

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, verimli geçen sezonun üretici ve ihracatçı tarafındaki memnuniyetini dile getirdi.

Sektör kurulu başkanının değerlendirmeleri ve tarihsel veriler

Türk tarım ürünlerinin dış pazarlarda sahip olduğu kalite ve aroma sayesinde tercih edildiğini belirten Hayrettin Uçak, sürece dair şu ifadeleri kullandı:

"İlk 7 aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesi." İhracat rakamlarının geçmiş yıllara göre gelişimini özetleyen Uçak, 2024 yılında 816 milyon 817 bin dolarla ulaşılan o dönemin zirvesinin, 2026 yılı itibarıyla çok daha ileri bir noktaya taşındığını aktardı.