Almanya enflasyon verisi açıklandı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya enflasyon verisi açıklandı
Doviz.com
28.10.2022 15:01

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekim ayında beklentilerin üstünde bir yükseliş gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı veriye göre, Almanya’da enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle ekimde yıllık enflasyon yüzde 10,4 arttı. Böylelikle Almanya'da enflasyon 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Piyasanın genel beklentisi, ekim ayında yıllık artışın yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşmesiydi.

Ülkenin aylık enflasyonu da, piyasa beklentilerinin üzerinde artarak yüzde 0,9 seviyesinde gerçekleşti. Piyasanın genel beklentisi, ekim ayında aylık yükselişin yüzde 0,6 seviyesinde gerçekleşmesiydi.

Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 43 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 20,3 ile ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Hizmetlerde artış yüzde 4 oldu.

AB uyumlu TÜFE de ekimde aylık bazda yüzde 1,1 ve yıllık bazda yüzde 11,6 yükseldi.

Destatis açıklamasında, rekor enflasyonun, Rusya-Ukrayna savaşı ve artan enerji fiyatlarından kaynaklandığı belirtilerek, "Özellikle enerji fiyatları, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana önemli ölçüde arttı ve yüksek enflasyon oranı üzerinde önemli bir etkisi oldu." denildi.

Açıklamada, artan maliyetler ve tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle belirli bir döngü içinde gerçekleşen fiyat artışlarının da enflasyondaki artışta etkili olduğu belirtilerek, ısınma konusundaki vergi indiriminin ise muhtemelen enflasyonda aşağı yönlü etkili olduğu bildirildi.

Etiketler: Almanya enflasyon AB
REKLAMI KAPAT X