ABD istihdam verisi sonrası altından sert yükseliş

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD istihdam verisi sonrası altından sert yükseliş
Doviz.com
02.08.2024 16:09

ABD’de tahminlerin altında kalan tarım dışı verisi sonrası altın fiyatlarında yükseliş hızlandı.

ABD'de tarım dışı istihdam artışının beklentilerin altında kalması ve işsizlik oranının yükselmesinin ardından yatırımcılar Fed'in eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi ile politikayı gevşetmeye başlayacağını fiyatlamaya başladı.

Buna göre istihdam verisi öncesi eylülde 25 baz puan indirim olasılığını yüzde 70 olarak fiyatlayan piyasalar, veri sonrasında 50 baz puan indirim olasılığına yüzde 70 ihtimal vermeye başladı.

Kaynak: CME Fedwatch

ABD istihdam verilerinin iş gücü piyasasının soğuduğunu göstermesinin ardından altın fiyatları da yükselişini hızlandırdı.

Buna göre karardan önce 2 bin 456 dolardan fiyatlanan ons altın saat 15.52 itibarıyla 2 bin 477 dolar oldu. Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise karar öncesinde 2 bin 622 liradan fiyatlanırken kararın ardından 2 bin 640 liraya çıktı.

ABD verisi nasıl gerçekleşti?

ABD'de istihdam temmuz ayında tahminlerden daha fazla yavaşladı ve işsizlik oranı yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. 

Buna göre tarım dışı istihdam verisi temmuzda 114 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 176 bin seviyesinde ölçülmesiydi.

Aynı dönem itibarıyla piyasa beklentisi yüzde 4,1 olan işsizlik oranı ise yüzde 4,3 seviyesinde ölçüldü.

Veriler ise iş gücü piyasasının diğer verilerin gösterdiğinden daha hızlı soğuduğuna işaret ederek altın fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına destek oldu.

İLGİLİ HABER ABD'de tarım dışı istihdam tahminlerin altında kaldı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam temmuz ayında piyasa beklentilerinin altında kaldı.
REKLAMI KAPAT X