Altın 8 ayın en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın 8 ayın en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor
Doviz.com
29.09.2023 15:26

Altın fiyatları, bugünkü ılımlı toparlanma çabasına rağmen Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin beklentilerle 8 ayın en büyük haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor.

Ons altın eylül ayının son işlem gününde 1869 dolar seviyesinden işlem görürken; haftalık bazda yüzde 2,87, aylık bazda ise yüzde 3,49 kayıp yaşadı. Ons altın yüzde 3'e yaklaşan haftalık kaybıyla ayrıca 8 ayın en büyük haftalık kaybını yaşamaya hazırlandı.

Gram altın ise eylül ayının son işlem gününde 1647 liradan işlem görürken; ons altındaki değer kayıplarının etkisi ile haftalık bazda yüzde 1,91, aylık bazda ise yüzde 0,24 değer kaybetti. Ons altına göre gram altındaki kayıpların sınırlı kalmasında ise tarihi zirvesine çıkan dolar/TL etkili oldu.

İLGİLİ HABER Dolar tarihi zirvede, euro 29 lirayı aştı Dolar kuru kademeli yükselişini sürdürerek 27,50 liraya yaklaşırken, euro kuru ise 29,10 liranın üzerine kadar çıktı. Peki piyasalar kurların seyrine yönelik hangi gelişmeleri izliyor? İşte detaylar..

Öte yandan, dolar endeksi ve tahvillerdeki çeyreklik yükseliş, eylül ayının altında son yedi ayın en kötü ayı olarak kayıtlara geçmesine sebep oldu.

OANDA analisti Craig Erlam da faiz indirimlerinin ertelenmesinin altın fiyatlarındaki düşüş için önemli bir katalizör olduğunu söyledi.

Commerzbank analistleri de konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, piyasanın ABD'de yumuşak bir iniş beklemeye devam ettiği sürece, altın fiyatlarının toparlanmasının şimdilik mümkün olmadığını belirtti.

Perşembe günü açıklanan veriler ise ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte büyüme hızını koruduğunu göstererek bu beklentileri desteklemişti.

İLGİLİ ANALİZ ABD büyüme verisi sonrası dolar endeksi karışık seyrediyor ABD ikinci çeyrek büyüme verileri ile ilgili son okumanın açıklanması ve GSYH verisinin beklentiler doğrultusunda gelmesiyle birlikte dolar endeksi volatil hareket etmeye başladı.

Saxo Bank ve ANZ, 2000 dolar tahminlerine sadık

Altın kısa vadede baskı altında kalmaya devam ederken, bazı analistler ise değerli metale ilişkin uzun vadeli yükseliş görünümünü koruyor.

Saxo Bank’ın emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, altının temel görünümünde değişim için ons başına 1.800 doların altına kesin bir kırılma görmesi gerektiğini dile getirirken, artan enerji fiyatlarının yavaşlayan ekonomik büyümeyle birleştiğinde stagflasyonist bir ortam yarattığını ve bunun sonunda altın fiyatlarını ons başına 2.000 doların üzerine çıkaracağını belirtiyor.

ANZ ekonomistleri de "Fed’in kurşunu tükeneceğinden ve daha fazla faiz artışı için alanının daralması beklendiğinden" yılın son çeyreğinde fiyatların artacağını düşünen kanatta yer alıyor.

ANZ ekonomistleri ayrıca kıymetli metalin yılı 2.000 dolara yakın bir seviyeden kapatacağı öngörüsünde bulunuyor.

Blue Line Futures stratejisti Phillip Streible ise ağustos ayının en düşük seviyelerinin altına düştükten sonra altını portföylerinde artıracaklarını söylüyor.

REKLAMI KAPAT X