Altın, ABD enflasyon verisi öncesi toparlanmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, ABD enflasyon verisi öncesi toparlanmaya çalışıyor
Doviz.com
10.08.2023 12:25

Altın fiyatları, Fed'in yaklaşan faiz kararlarını şekillendirebilecek olan ABD enflasyon verileri öncesinde dolar endeksinin gerilemesiyle perşembe günü bir ayın en düşük seviyelerinden yükselişe geçti.

Bugün TSİ 15.30’da açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinin temmuz ayında enflasyonun hafifçe hızlandığını göstermesi bekleniyor.

OCBC İcra Direktörü ve FX Stratejisti Christopher Wong, ABD'de manşet enflasyonun yıllık bazda sıçrama yapmasının yaygın bir beklenti olduğunu belirterek, “Odak noktası çekirdek enflasyonda olmalı. Beklenenden daha büyük bir aşağı yönlü hareket, dezenflasyon eğilimini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve altın fiyatları için bir miktar destek sağlayabilir." dedi.

Yüksek faiz oranları ise mayıs ayında neredeyse rekor seviyelere ulaşmasından bu yana %7'den fazla gerileyen sabit getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırmıştı.

CRU kıdemli analisti Kirill Kirilenko ise "Bu düşüş faktörünün ortadan kalkması, altın boğalarına fiyatları tekrar yükseltmeye başlamaları için 'yeşil ışık vermeli" dedi.

Ancak Kirilenko, çekirdek PCE enflasyonunun soğuma işaretleri göstermesine rağmen hala çok yüksek olması ve iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam etmesi nedeniyle Fed'in bu yıl gevşemeye hazır olmayabileceğini vurguladı.

Yatırımcılar ise Fed'in eylül ayındaki politika toplantısında faiz artırımına gitmeme ihtimalini %86,5 olarak görürken, merkez bankasının bir sonraki hamlesinin muhtemelen 2024 baharında bir faiz indirimi olacağını düşünüyor.

OCBC'den Wong ise konuyla ilgili, "Piyasalar faiz indirimi olasılığını ve ABD dolarındaki gevşekliği fiyatlamaya başladığında altının görünümü yeniden parlayacaktır. Bu da dezenflasyon trendinin ne kadar yerleşmiş olduğuna bağlı olarak şekillenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Külçe altına olan yatırımcı ilgisini yansıtan, dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları ise mart ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Yurt içi gündem

Ons altının seyri üzerinde etkili olacak ABD enflasyon verileri aynı ölçüde gram altını da etkileme potansiyeline sahip. Bu sebeple yatırımcılar bugün açıklanacak veriyi merakla bekliyor.

Veri öncesinde regülatörlerin altına yönelik yeni düzenlemeleri ise ekonomistlerin gündeminde kalmaya devam ediyor.

İLGİLİ HABER Mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatında yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi.

Buna göre son olarak Prof. Dr. Özgür Demirtaş, altın ithalatına kota getirilme kararına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Özgür Demirtaş konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“İnsanlar faizin baskılandığı yerde enflasyondan korunmak için değişik enstrümanlara yöneliyorlar Enflasyon kötülüklerin anasıdır. Onu yok etmeden, sonuçlarıyla mücadele etmek yanlıştır."

1 gramdan az altın üretiminin yapılamayacak olmasıyla ilgili ise Demirtaş şöyle konuştu:

"1 gram altın satışının yasaklanması, dolandırıcılığa yol açar. İnsanlar adına toplu altın alacağını iddia eden dolandırıcılar çıkar. Bu tip yasaklar yerine, insanların enflasyondan korunacağı yolları neden kapattık diye düşünmek lazım… Siz yolları kaparsanız, insanlar alternatif yatırıma yönlenirler."

İLGİLİ HABER Elinde 1 gramdan daha az altını olanlar ne yapacak? Bir gramdan daha düşük altın üretiminin bundan sonra yapılmayacak olması, özellikle elinde yarım gram altını olanların tedirginliğini artırdı. Finans piyasaları uzmanı İslam Memiş ise yeni dönemdeki soru işaretlerini giderdi.
REKLAMI KAPAT X